In Golfclub

foto Politie Dronten

DOOR HANS DE JONGH

In de nacht van dinsdag op woensdag is opnieuw een zeer kostbaar navigatiesysteem uit een auto gesloopt. Iets meer dan drie weken geleden gebeurde dat ook al. Toen was een bewoner van de Golfresidentie het slachtoffer van de inbraak. Nu gaat het om een bewoner van het even deel van de Herfst. In beide gevallen had de kraak grote schade tot gevolg.

De inbrekers hebben het keyless entry systeem van de bewuste auto’s gehackt om binnen te komen. De politie adviseerde naar aanleiding van de kraak op de Golfresidentie de autosleutel in een metalen blik of sleutelkast te bewaren. In alle gevallen werken bij zo’n kraak twee dieven samen om uit de auto, die voor de deur geparkeerd staat, het navigatiesysteem te halen. De ene dief staat met een apparaat bij de betreffende auto en de andere met een apparaat bij de voordeur: Relay Attack heet dat. Hierbij wordt het signaal van de auto naar de autosleutel (smart key) onderschept en versterkt doorgestuurd. De dief kan de auto dan openen en leegroven.

Het heeft er alle schijn van dat dezelfde inbrekersbende die nu de Golfresidentie onveilig maakt een maand geleden nog de Noordoostpolder tot haar werkterrein rekende.