In Golfclub

 

DOOR HANS DE JONGH

Het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu, het RIVM, waarschuwt op grote schaal voor teken en tekenbeten. Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Wie Lyme heeft, kan zeer ernstig ziek worden. De teek komt op veel plaatsen in ons land voor. Kortgeleden is gebleken dat het insect zich ook weer op de golfbaan van de Golfresidentie heeft genesteld. Dat gebeurde eerdere jaren ook.

De teek, die op een plat spinnetje lijkt, komt veel voor in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn ze onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen omdat ze besmet kunnen zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

Golfers die in het hoge gras hun bal hebben gezocht doen er goed aan zichzelf te controleren. Teken hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Een teek is slechts 1 tot 3 millimeter groot. Als een teek net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op de huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Gebruik zo nodig een vergrootglas en een spiegel voor plekken die u zelf moeilijk kunt zien of vraag iemand anders om u op teken te controleren, adviseert het RIVM. Controleer ook uw kleding. Haal een teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer die in de huid zit, hoe groter de kans is dat de ziekteverwekker wordt overgedragen.