In Golfclub

De posters die de aandacht moeten vestigen op de fitheidstraining.

TEKST HANS DE JONGH

Liesbeth Pauwels, die zaterdag 8 februari op de Golfresidentie een demonstratieles fitheidstraining komt geven, zegt maar één missie te hebben: een sterke, gezonde golfgemeenschap ontwikkelen. Zij wil “de oude achterhaalde golfcultuur vervangen door meer fysieke elementen aan het trainingsschema toe te voegen”.

Liesbeth Pauwels is Belgische van geboorte. Ze bracht haar jeugd vooral door aan de Spaanse Costa Blanca. Studeerde bewegingswetenschappen aan de Universiteit van British Colombia in Canada en had al op zeer jonge leeftijd LPGA-ambities. Tot het moment dat ze een ernstige schouderblessure opliep. Golfgerelateerde fitness hielp haar er na een half jaar overheen.

Sindsdien werkt ze samen met Jason Glass. Glass wordt beschouwd als een van ’s werelds beste kracht- en conditioneringsspecialisten voor de golfsport. Pauwels is TPI gecertificeerd, het Amerikaanse Titleist Performance Instituut. Ze is daarnaast yoga lerares. Pauwels werkt ook samen met de NGF, PGA Holland, Golf.NL en coachte honderden golfers bij The Dutch en in heel Europa.

De afgelopen jaren is ze aspecten gaan bestuderen van sportpsychologie, neuro- en somatische wetenschappen, trauma en stress. Die verdieping resulteerde in een programma als aanvulling op haar fysieke coaching. De combinatie van mentale veerkracht en fysieke ontwikkeling is het uitgangspunt van haar trainingsmethode, de golf fitness.

In het uit tien lessen bestaande trainingsprogramma van onze golfclub dat golffysiotherapeut Herman van Someren en golfpro Jean Maurice van Ham hebben ontwikkeld, speelt het TPI een belangrijke rol. Alle deelnemers aan de cursus van tien lessen worden TPI gescreend. De resultaten ervan zijn leidend bij het bepalen van de (on)mogelijkheden voor de deelnemer, waardoor optimale prestaties kunnen worden geleverd.

“In feite”, zo legt golfclubsecretaris Piet van der Sar uit, “is de demonstratieles van Liesbeth Pauwels onderdeel van de trainingsoefeningen”. Piet van der Sar zegt ooit het voorrecht te hebben gehad Pauwels te ontmoeten tijdens een meeting van de NGF in Utrecht. “Het is een sensatie”, vat hij zijn ervaring samen, “om haar bewegingstherapie te mogen mee beleven”.

Aan het trainingsprogramma kan iedereen deelnemen. De start ervan is eind januari; de kosten bedragen €150. Dat bedrag is inclusief deelname aan de demonstratieles van Liesbeth Pauwels. Het trainingsprogramma vindt op door de weekse dagen en/of in het weekeinde plaats. De demonstratieles van Pauwels wordt in De Vier Seizoenen gegeven. De aanvang ervan is 10.30 uur.