In Golfclub

 

TEKST HANS DE JONGH | FOTO’S MARK VISCH EN ROB STEGEMAN

Mark Visch heeft tijdens de wedstrijd om de Gerard de Vries Trofee donderdagmiddag een opmerkelijke vondst gedaan. Toen hij een verdwaalde bal zocht in de rough van hole 17 stuitte hij op een nest met zeven eieren. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dacht Dirk de Haan, de voorzitter van de commissie Natuur & Milieu van de Golfresidentie, aanvankelijk dat het om de eieren van een nijlgans ging maar bij nader inzien denkt hij nu eerder aan een wilde eend.

Een wilde eend is, anders dan de nijlgans, een algemeen voorkomende watervogel, die gewoonlijk veel te vinden is in parken en vijvers. Het mannetje, de woerd, is te herkennen aan de opvallende groene kop en witte nekband. Ook heeft hij als enige eendensoort gekrulde staartveren. Het vrouwtje heeft een meer gecamoufleerd vooral bruin verenkleed.

Hoofdgreenkeeper Rob Stegeman spotte vanmorgen in de buurt van het nest inderdaad een eendachtige vogel en heeft het territorium intussen de status van GUR gegeven en het met blauwe paaltjes gemarkeerd. Het is niet duidelijk wanneer de kleintjes worden verwacht; het nest, dat eruit ziet als een mandje met paaseieren, wordt al wel fanatiek verdedigd.