In Golfclub

Een fragment van de omslag van het nieuwe boek van Guus Calis.

TEKST HANS DE JONGH

Het boek dat Guus Calis heeft geschreven om een wetenschappelijk gefundeerd antwoord te vinden op de vraag welk land de bakermat is van de golfsport verschijnt vrijdag 13 december. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Boekscout in Soest. Het boek telt 280 pagina’s en is via de erkende boekhandel verkrijgbaar. Het kan ook rechtstreeks bij de uitgever worden besteld (www.boekscout.nl). Het kost € 21,00.

In een interview in de laatste editie van het digitale magazine Fore Seasons zegt Guus dat hij na een vier jaar durende studie tot de overtuiging is gekomen, dat het niet anders kan of de sport moet zijn oorsprong in Nederland hebben gevonden en niet in Schotland. Het sluitende bewijs evenwel ontbreekt omdat “doodeenvoudig het juiste moment van ontstaan” niet is aan te wijzen, staat erin te lezen. De laatste Fore van dit jaar verschijnt 19 december.

De auteur – die cultuurwetenschappen studeert aan de Amsterdamse Open Universiteit waar hij eerder zijn rechtenstudie afrondde – reisde stad en land af om onderzoek te doen en was ook vaak te vinden in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en het eveneens daar gevestigde Nationaal Archief. Het is een indrukwekkende verhandeling geworden die vol staat met relevante informatie en een aanvulling is op reeds bestaande literatuur over dit onderwerp.

Het boek heeft als titel meegekregen “Van Pangea tot Golf” waarmee wordt verwezen naar een op golf gelijkende sport. In de tijd van de Romeinen was Pangea een populaire bezigheid. Guus Calis documenteerde zich ook door tachtig uitgaven te raadplegen die in de loop der jaren wereldwijd zijn verschenen. In het boek staan ook tal van anekdotes en is een woordenlijst opgenomen van (veel) voorkomende uitdrukkingen in de golfsport.