In Golfclub

   

   

TEKST HANS DE JONGH | FOTO’S EGBERT BAKKER EN HANS DE JONGH

Bas Wierda is de nieuwe clubkampioen Strokeplay. De toen eeuwige tweede wist de titel ook al in 2017 binnen te slepen. De uitslag was niettemin een verrassing. Nauwelijks drie holes voor het einde was het Jurgen Mulder nog die aan de leiding ging. Jurgen had een mooi stabiel kampioenschap achter de rug toen hij in het zicht van de haven sneuvelde. Met twee dubbele boogies op holes 16 en 17 verdampte zijn riante voorsprong en greep Bas zijn kansen door met 331 slagen glorieus te winnen.

De grote verrassing van het clubkampioenschap was evenwel nieuwkomer Jon Douma uit Swifterbant. Amper drie weken lid van onze club deed hij onmiddellijk een gooi naar de meest gewilde titel bij de heren. De derde van de vier te spelen ronden finishte hij zelfs als winnaar met een afgemeten 79 slagen bruto. Uiteindelijk werd hij tweede in de eindstand. Om die plaats moest nog een sudden death worden gespeeld. De nummers twee en drie, Jon Douma en Jurgen Mulder eindigden beiden met  333 slagen. Zij beslisten daarover op hole 1.

Het clubkampioenschap, met hier de volledige uitslag,  zal ook de geschiedenis ingaan vanwege de extreme hitte die vooral op de eerste speeldag een rol speelde. Met temperaturen van 34 graden op zaterdag en 32 op zondag moest heel wat water worden aangesleept om de dorst te lessen en de lichaamstemperaturen te koelen. Wedstrijdorganisatoren Mark Visch en Bas Wierda, die bij gebrek aan een goed bezette wedstrijdcommissie het initiatief voor het doorgaan van het kampioenschap hadden genomen, zorgden op beide dagen voor voldoende koel water in de baan.

Voorzitter Jan Haasnoot, die de prijzen en de wisselbeker uitreikte, was daar in zijn toespraak vol lof over. Hij hoopte dat er meer leden zijn die zich willen aanmelden om als wedstrijdleider op te treden voor wedstrijden die met name in het weekeind worden gehouden. Behalve om het clubkampioenschap konden leden ook met onderdelen daarvan meespelen. Alleen leden die totaal vier wedstrijden liepen, ofwel 72 holes, waren kanshebber op de titel. Dat waren er uiteindelijk 16.