In Golfclub

De droogteschade op de green van hole 16.

TEKST EN FOTO HANS DE JONGH

De Vereniging van Eigenaren, de exploitant van de baan, pakt de droogteschade op de greens met voorrang aan. Die is dermate ernstig dat langer wachten zeer ongewenst is. De schade wordt veroorzaakt door een complex probleem rond de beregeningsinstallatie. Watermorgana, het bedrijf dat het nieuwe besturingssysteem heeft aangelegd, is intussen begonnen met het uitvoeren van een modificatie.

Het feitelijke probleem wordt veroorzaakt door de kleppen van het oude systeem die bij de aanleg van het nieuwe zijn blijven zitten. Het oude systeem had een klep in de put bij elke hole dat alle sproeiers aanstuurde. In het nieuwe beregeningssysteem worden de sproeiers ieder afzonderlijk aangestuurd. Nu is gebleken dat als het computersysteem ervoor kiest om vier sproeiers tegelijk aan te sturen, de capaciteit wordt gehalveerd. Die situatie ontstaat, zo heeft men ontdekt, door slijtage van de oude kleppen.

Om droogteschade, die zich overigens niet op alle greens voordoet, zoveel mogelijk te voorkomen heeft de beregeningsinstallatie een modificatie nodig die met de grootste spoed wordt uitgevoerd. Het werk, dat gisteren is begonnen, zal naar verwachting twee weken duren. Daarbij vraagt de Vereniging van Eigenaren begrip voor mogelijke overlast “maar het is nu prioriteit om verdere schade zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen”, is het standpunt.