In VvE

Een glasvezelbuis blijkt de grote boosdoener te zijn geweest van de storing van de openbare verlichting op de Golfresidentie. Die storing heeft langer dan een maand geduurd. Netbeheerder Liander is er vandaag in geslaagd om nagenoeg alle lantaarnpalen weer te laten branden. Gisteren was al een groot deel van de verlichting weer operationeel. De vier lantaarnpalen ter hoogte van de passage van hole 2 naar hole 3 die ook na vandaag nog niet branden zijn aan het systeem ontkoppeld. Die worden over enkele weken gerepareerd en aangesloten.

De gedachte achter de storing is dat bij het pulsen van de glasvezelkabel tussen de lantaarnpalen 214 en 215 schade is ontstaan aan de stroomkabel die ter plaatse in een lus lag opgeslagen. Door de schade is de kabel gevoelig geworden voor vocht en zouden na de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen maanden tenminste twee aardlekschakelaars zijn afgeslagen. Omdat gisteren de lantaarnpalen om en om brandden, bestaat het vermoeden dat na de oorspronkelijke reparatie er opnieuw een aardlekschakelaar was afgeslagen.

Het bestuur van de Vereniging van Eigenaren is opgelucht dat het ergste leed achter de rug is. De veiligheid voor de bewoners is daarmee weer geoptimaliseerd. Vanmiddag besloot het VvE-bestuur in gesprek te gaan met het bedrijf Golf & Groen SBA, dat onderhoudsplichtig is, om te voorkomen dat een storing opnieuw pas na een maand kan worden opgelost. Bewoners hebben de afgelopen weken geïrriteerd gereageerd op de aanhoudende duisternis waarbij op sociale media vooral kritiek werd geleverd op netbeheerder Liander.

FOTO’S

Monteurs van netbeheerder Liander slaagden er vandaag in de bron van de storing op te sporen. De glasvezelbuis – het oranje pijpje op de tweede foto – heeft een stroomkabel beschadigd. Water deed de rest. (foto’s Jan Essing)