In Golfclub
TEKST HANS DE JONGH | ARCHIEFFOTO’S NEL PEETERS

Bij de gele afslagplaats van hole 8 zijn opnieuw pasgeboren vosjes gezien. Net als drie jaar terug werden de welpjes in het talud, dat de scheiding vormt tussen de tuin van de familie Peeters en de teebox, waargenomen. Het zijn er zeker twee, maar waarschijnlijk drie. “Ze zijn nog vertederend klein”, vertelt Nel Peeters, die denkt dat de vosjes ook daarom al nog niet ouder dan maximaal een week zijn.

“Ze laten zich ook nog minimaal zien, hebben vooralsnog een grijsbruine vacht en zijn zó klein dat je ze niet ziet als ze door het gras lopen”, vertelt ze. “Anders dan drie jaar terug, toen we sporen van voetafdrukken op ons terras zagen, blijven ze nu voorlopig nog in het talud of verdwijnen snel weer in het riool”, aldus Nel Peeters. “Ik heb er nog geen foto’s van kunnen maken”.

Een opvallende overeenkomst met de situatie van drie jaar geleden is wel de aanwezigheid van een graat van een megagrote karper die door moeder vos als lekkernij bij de ingang van de duiker is neergelegd. Het voedsel, duidelijk bedoeld voor de kids, moet door moeder vos over de baan zijn gesleept en in de greppel zijn weggelegd. “Een hele klus”, veronderstelt Nel.

De vosjes van drie jaar geleden trokken veel aandacht van de media. Zowel Omroep Flevoland, Hart van Nederland van SBS 6 en het Jeugdjournaal besteedden er items aan. Het nieuws bereikte destijds miljoenen huiskamers en leidde er zelfs toe dat volkomen onbekenden zich op de baan waagden om een glimp van de vosjes te kunnen opvangen.

De vos, die ook wel op andere plaatsen in onze baan wordt waargenomen, is een door de Flora en Faunawet beschermde diersoort. Hij geldt als een van de grootste roofdieren van de Beneluxlanden. Er zijn waarnemingen bekend van bewoners van de Golfresidentie die meerdere exemplaren in hun tuin hebben gezien en op hole 4 de oversteek hebben zien maken.

FOTO’S

Een beeld van drie jaar terug. Dit keer hebben de vertederend kleine vosjes zich nog niet laten fotograferen.