In Golfclub

DOOR HANS DE JONGH

Met een totale hoeveelheid van 3600 kuub zand, te vergelijken met 160 goedgevulde vrachtwagens, gaat de Vereniging van Eigenaren van de Golfresidentie de komende tien jaar de bodemstructuur van de golfbaan te lijf. Doel van deze uiterst intensieve bezanding is behalve de baan langer open te houden na een forse regenval de bodem kwalitatief te verbeteren. Het wordt daardoor prettiger om onder extreme omstandigheden te spelen, voorspellen deskundigen.

De Vereniging van Eigenaren en SBA Golf & Groen hebben dezer dagen het startschot gegeven voor een omvangrijke operatie extra groot onderhoud van de baan. Volgens Arie van der Graaf, de baancommissaris namens de VvE, levert bezanden, beluchten en draineren van de baan het meeste resultaat op bij onderhoudswerkzaamheden. In week 19 van dit jaar wordt een begin gemaakt met het bezanden van de fairways. Het wordt logistiek als een enorme uitdaging gezien om de eerste 360 kuub zand op de baan te krijgen.

Volgend jaar wordt ook begonnen met het aanleggen van zandpijpen waarmee eerder op een aantal aprons succesvol is geëxperimenteerd. Een tevoren geboord gat op de voorgreen van een hole wordt volgestort met zand om daarmee een betere afwatering te bewerkstelligen. Daarnaast worden de laatste afslagplaatsen gerenoveerd. Ook worden de plantvakken tussen de holes 2 en 18 uitgedund. De wind krijgt daardoor meer ruimte voor een snellere droging van de baan.