In Golfclub

    

    

TEKST EN FOTO’S HANS DE JONGH

‘Torn niet aan de spelvormen, de regels en de protocollen’

Met het nodige ceremonieel vertoon is vrijdagavond het spektakel rond de Ryder- en Solheim Cup tussen de golfclubs van Lelystad en Dronten van start gegaan. Zaterdag worden de eerste wedstrijden gespeeld. Zondag worden die voortgezet; aan het einde van die dag wordt bekend wie de Cups dit keer mee naar huis mogen nemen.

De beide voorzitters van de twee clubs, Peter Stans van Lelystad en onze eigen George Gerritsen gaven met korte speeches de aftrap voor het tweejaarlijks evenement waarbij Dronten met 2-1 voorstaat. Zij wensten de deelnemers een gezellig en sportief toernooi en hoopten dat “de beste mag winnen”.

Marijke Prins, de non playing teamcaptain van Dronten bij de dames wiens golfverleden voor een deel op de baan in Lelystad ligt, vond dat vriendschap, gezelligheid en sportiviteit, de wedstrijden moeten domineren. Ook Jan de Vries, de captain van de heren, vond relativeren erg belangrijk. Hij riep toekomstige captains op om “dit erfgoed in ere te houden”. “Torn niet aan de spelvormen, de regels en de protocollen. Die zorgen voor iets unieks”.

Jan de Vries bleek bij de presentatie van zijn team over een bijkans onuitputtelijke bron van spitsvondigheden te beschikken. Zo noemde hij Johan van der Kamp het klassieke voorbeeld van een duikboot (Johan is in de VS duikinstructeur geweest); Hans Heidemeijer de rode tijger, Jurgen Mulder The Giant, Ferry Wobma The Calculator en Feike Greidanus the Moustache.

Camiel Maenhout, de teamcaptain bij de heren van Lelystad, erkende dat zijn club een achterstand heeft opgebouwd maar gaf Dronten weinig kans op de overwinning. Dronten verdedigt de Ryder Cup; Lelystad de Solheim Cup. Lelystad zei te hopen “dat jullie tegen je verlies kunnen”. En: “Wij hebben niet de jeugd, maar beschikken wel over de ervaring”.

Op de foto’s van links naar rechts en van boven naar beneden: Een deel van het herenteam in vol ornaat met polo en cap. Het complete team van de dames. De twee voorzitters die elkaar de hand drukken en Jan de Vries (r), die zijn collega verrast met een leuk presentje.