In Golfclub

De golfbaan van Mijas, de Spaanse thuisbaan van Patrick en Marja, ligt er vanwege de corona-epidemie, verlaten bij. Op de foto’s onder wordt noodgedwongen in de tuin het chippen beoefend.

 

Patrick Kosterman schreef in de Fore Seasons! nog zeer geanimeerd over het overwinteren in het zuiden van Spanje. In schril contrast daarmee staan de gebeurtenissen die zich daarna voltrokken. Patrick en Marja hebben hun verblijf er noodgedwongen door moeten verlengen. De Coronacrisis houdt Spanje in een ijzeren greep. De noodtoestand is er juist vandaag opnieuw met twee weken verlengd. “We kunnen eigenlijk geen kant op”, laten ze, gelukkig gezond, vanuit het gewoonlijk zonovergoten Mijas weten.

‘We blijven, maar niemand kan zeggen hoe lang de lockdown nog gaat duren’

Beste golfvrienden

“Laten we voorop stellen dat overwinteren in warmere streken uiterst populair is. Ook op de Golfresidentie verkiezen er steeds meer bewoners voor de warmte en mooie golfbanen in het zuiden op te zoeken. Door de jaren heen gingen we verscheidene keren naar de Algarve; ditmaal wisselden we Portugal in voor Spanje. In Mijas vonden we ons ideale plekje. Veel zon en prachtige banen”.

“Dit  jaar lieten we ons overtuigen om eens naar de Costa del Sol te gaan, ook al vanwege de gemiddeld iets hogere temperatuur en omdat er aan de Spaanse kust meer mogelijkheden zijn om betaalbaar te golfen. De eerste twee maanden van het jaar waren de omstandigheden daarvoor werkelijk perfect waarbij februari er ook nog eens uitsprong als de ultieme golfmaand. Nauwelijks bekomen van deze euforie brak er voor ons een geheel andere periode aan met enerverende omstandigheden die we ons in de verste verte nauwelijks konden voorstellen.

“Met verontrusting volgden we dagelijks het nieuws over de uitbraak van het corona-virus. Waar Spanje in het begin nog redelijk gevrijwaard bleef, sloeg het noodlot onverwacht snoeihard toe. Op dit moment behoort Spanje tot een van meest getroffen landen en zijn er zeer strenge maatregelen van kracht die ook ons treffen. In eerste instantie hebben we een woning gehuurd voor 3 maanden t/m 7 april, een prettige periode kan je wel stellen. Aan dat prettige is nu abrupt een eind gekomen. Het enige uitje dat we nog hebben is het bezoek aan de dichtstbijzijnde super met één persoon in de auto mèt mondkapje en plastic handschoenen vanwege de lockdown die hier streng wordt gehanteerd en bij overtreding zeer fors wordt beboet.

“Op dit moment is de lockdown juist met twee weken verlengd tot 26 april. Maar geen sterveling hier kan zeggen hoe lang het echt gaat duren. Verlenging is ook na vandaag verre van uitgesloten. “Dan komen jullie toch terug”, zullen lezers terecht opmerken. Zo eenvoudig is dat niet. Het wordt bovendien sterk afgeraden. Inderdaad kunnen we terug maar wel onder stringente voorwaarden zoals vergunningen, veel reisbeperkingen, controles onderweg etc. en zonder mogelijkheden om ergens te overnachten. Alles is gesloten. Tanken is niet gegarandeerd. Buiten alle risico’s van besmetting is het ondoenlijk om ruim drie dagen in de auto te bivakkeren zonder wat voor voorziening dan ook.

“Alles in ogenschouw nemend vinden we het verstandiger om hier te blijven, weliswaar onder voorbehoud, ook al is dat in ongewenste quarantaine. De huur van ons vakantiehuis hebben we met enige maanden kunnen verlengen. Ook in Nederland lopen we momenteel kans ziek te worden zeker voor iemand met aanleg op luchtweginfectie dus de keuze om te blijven is gelet alle risico’s afgewogen. We komen de tijd wel door en proberen ons toch te vermaken. We volgden al het voorbeeld van Jelle van der Veen om van de nood een deugd te maken. Het is leven en overleven”.

Patrick en Marja Kosterman in Mijas, Spanje

patrickkosterman@hotmail.com