In Golfclub
DOOR HANS DE JONGH

De NGF heeft laten weten haar advies te handhaven om voor 1 januari golfkarren te registeren bij de Rijksdienst voor het wegverkeer, de RDW. Wie dat na die datum doet krijgt met aanzienlijk hogere kosten te maken. Registreren kan op de website van de rijksdienst. De golffederatie vindt het overigens nog onduidelijk of golfkarren ook daadwerkelijk onder de registratieplicht vallen maar handhaaft haar eerdere advies om in afwachting van verdere ontwikkelingen buggy’s die nog niet op kenteken zijn gezet toch te registreren.

De NGF adviseert ook om bij de registratie te vermelden dat dat onder protest gebeurt. Ze zegt dat er aanknopingspunten zijn om aan te nemen dat de registratieplicht niet voor golfkarren geldt. De golfkar, aldus de NGF, komt niet met zoveel woorden voor in de beschrijvingen van de RDW. In samenwerking met de Stichting Handicart, die een paar duizend buggy’s in bedrijf heeft, wordt de juridische positie van de golfkarren verder onderzocht. Ook wordt nagegaan of golfkarren en soortgelijke voertuigen een ‘eigen’ type aanduiding toegekend kunnen krijgen zodat er geen kentekenplicht is.

Voor de registratie is een voertuigidentificatienummer (VIN) nodig. Veel buggy’s hebben die niet maar alleen een sticker met een serienummer erop. Op de website van de RDW moet daarom online een identiteitsonderzoek worden aangevraagd. Gelijk met het krijgen van een VIN wordt dan de registratieaanvraag van het kenteken behandeld. Wie voor 1 januari registreert betaalt €18,00. Na die datum is een keuring bij de RDW vereist en kost registratie €140,00. “Het is onduidelijk”, aldus de NGF, “of alle golfkarren door de keuring komen in verband met ontbreken van lampen, knipperlichten en dergelijke”.