In Golfclub

Ons land voert het nieuwe systeem waarmee de handicap wordt berekend, het World Handicap System (WHS), pas in op 1 januari 2021. Dat heeft de NGF bekendgemaakt. Tot die tijd blijft het EGA-handicapsysteem van kracht. Wereldwijd zijn er nu nog zes verschillende berekeningssystemen. 

Ed Visch, de voorzitter van de regel- en handicapcommissie van de Golfresidentie, ziet als grote voordeel van de komst van het World Handicap System dat de berekening van iemands speelsterkte straks wereldwijd hetzelfde is. Ed: “Het WHS berekent de handicap op basis van de laatste 20 geregistreerde Qualifying scores van een speler, die tot maximaal 3 jaar geleden zijn ingevoerd”.

De NGF heeft er bewust voor gekozen, zo laat zij weten, om pas in 2021 het WHS in te voeren om voldoende tijd te hebben “om de juiste technische oplossingen aan te leveren die banen, clubs en softwareleveranciers nodig hebben om de scores te kunnen verwerken”. Ook omdat beslissingen over details pas dit najaar worden genomen, wordt 2020 niet haalbaar geacht.

Het verschil tussen het EGA- en het WHS-systeem is niet eenduidig te benoemen. Het is afhankelijk van verscheidene factoren waaronder het aantal scores van een speler die beschikbaar zijn. Ed Visch: “Dit betekent dus niet dat de speler altijd minimaal 20 Q-scores per jaar moet inleveren, maar dat er tot maximaal drie jaar terug wordt gekeken in de registratie”.

“Zijn er bijvoorbeeld maar acht Q-scores in de laatste drie jaar geregistreerd, dan wordt de handicap daarover berekend. Bij het invoeren van elke volgende score wordt de handicap herberekend. Zodra er 20 scores zijn geregistreerd (tot maximaal drie jaar terug in de tijd) en de 21e wordt ingevoerd, vindt er een herberekening plaats van de handicap waarbij de eerst ingevoerde kaart vervalt en de laatst ingevoerde wordt toegevoegd”.

Wie alles wil weten over de op handen zijnde nieuwe berekeningsmethodiek kan hier klikken.