In Golfclub

Op dit overzicht is duidelijk in kaart gebracht hoe de nieuwe verdeling eruit komt te zien.

TEKST HANS DE JONGH | INFOGRAFIC FERRY WOBMA

Met ingang van 1 april wijzigt de stroke-index (SI) van de baan. Met de stroke-index wordt de moeilijkheidsgraad van een hole aangeduid. Vier jaar geleden werd de SI voor het laatst ge-updated. Op verzoek van de Regel- en Handicapcommissie is nu gekeken naar de resultaten van de Q-scores over 2017 en 2018. Op basis daarvan wordt de nieuwe wijziging doorgevoerd.

Door de verandering moeten nieuwe scorekaarten worden gedrukt en moet de informatievoorziening op een aantal holes worden aangepast. Het caddieboekje moet worden vernieuwd en de stroke-indexen op de website moeten worden bijgewerkt. De nieuwe indeling moet ook tijdig worden doorgevoerd in de database van de NGF.

Het gaat hier niet om een aanpassing van de moeilijkheidsgraad van de baan. Die wordt bepaald door de Course Rate en de Slope Rate. Deze aanpassing staat bij de NGF voor 2021 in de planning. De moeilijkheidsgraad van de baan werd voor het laatst in 2013 aangepast.

Bij de vaststelling van de nieuwe stroke index is gekeken naar verschillen tussen 9 holes scores en 18 holes scores alsmede naar de resultaten van de dames versus die van de heren. De baan bestaat uit twee lussen, een par 35 en een par 37 lus. Na de wijziging is de moeilijkste hole weer terug op de tweede lus, de par 37. Hierdoor krijgt iedereen met een oneven aantal handicapslagen zijn laatste handicapslag altijd op de tweede lus waar ook 2 slagen meer lengte is.

Iemand met playinghandicap 3 krijgt straks één slag op de 1e negen (SI 2) en twee slagen op de 2e negen (SI 1 en SI 3). Waar een speler 25 handicapslagen meekrijgt, dus twee slagen extra op de moeilijkste zeven holes, verandert er niets aan zijn/haar aantal slagen. Wel aan de holes waar deze worden toebedeeld. In de huidige situatie krijgt deze speler zijn/haar laatste twee extra slagen op hole 7, in de nieuwe situatie op hole 18. Waar hij of zij in dit voorbeeld slechts één slag mee krijgt op de par5 hole 12, worden dit er per 1 april weer twee.

De NGF stelt belangrijke voorwaarden bij de verdeling van de moeilijkheidsgraad van de holes. Daardoor kan de regel- en handicapcommissie de verdeling niet zonder meer van de moeilijkste naar de makkelijkste holes zetten. Saillant is ook om te zien dat een aantal holes weer op hun SI van voor 2015 zijn teruggekomen.