In Clubhuis, Golfclub

Het noorderlicht (foto Thea Schenk)

Grand-café De Vier Seizoenen heeft de aanschuifmaaltijd van donderdag 24 januari gecombineerd met een lezing over het noorderlicht. De Kampense Thea Schenk, die de presentatie verzorgt, was al enige tijd gefascineerd door de aurora toen ze in oktober 2011 langs de Noorse kust voer en het lichtverschijnsel boven het noordelijk halfrond van dichtbij meemaakte. 

Voor de aanschuifmaaltijd en de lezing kunnen belangstellenden zich tot en met maandag 21 januari aanmelden aan de bar of per mail of telefonisch onder nummer 0321-841716. De keukenbrigade serveert die avond als hoofdgerecht een Mexicaanse schotel met hete bliksem en een grand dessert. De all-in kosten ervan bedragen € 15,50.

Thea Schenk was werkzaam in de radiologie toen ze als bureauredacteur van de Engelstalige wetenschappelijke uitgeverij van Elsevier in dienst trad. Daarvoor verbleef ze ook een jaar in Ierland. Uiteindelijk keerde ze terug naar de gezondheidszorg. Ze trad in dienst van wat nu het Isala in Zwolle is. Daar vervulde ze tot 2008 diverse managementsfuncties.

Na haar vervroegd pensioen stonden reizen en lezen op haar agenda. Ze verbleef voor langere tijd in Schotland en Nieuw-Zeeland. Daarna kwam het noorderlicht op haar pad. Dat leidde tot grote interesse in de astrofotografie, een vorm van fotografie waarmee objecten zichtbaar gemaakt kunnen worden die dat met het blote oog niet zijn.

Om haar kennis over en enthousiasme voor dit fenomeen over te kunnen dragen besloot ze met ‘aurora-presentaties’ te beginnen. “Ik hoop dat ik op deze manier mensen kan enthousiasmeren voor of attent kan maken op dit prachtige natuurverschijnsel en, indien men een aurora ziet, de extra kennis het genoegen van de waarneming zal verhogen”.