In Golfclub

Liesbeth Pauwels

TEKST HANS DE JONGH

In samenwerking met golfprofessional Jean Maurice van Ham van de golfschool en golffysiotherapeut Herman van Someren van het Centrum Fysiotherapie heeft de golfclub een fitheidstrainingsprogramma op poten gezet om de golfvaardigheid in de komende wintermaanden op peil te houden. Het bestaat uit een tiental lessen die vooraf worden gegaan door een TPI-screening. TPI staat voor Titleist Performence Institute dat al meer dan 20 jaar een toonaangevende Amerikaanse instantie is waar op zeer hoog niveau wordt gewerkt aan alles wat met golf en fysiek te maken heeft. 

Een belangrijk onderdeel van het fysieke programma is een inspirerende trainingsles van Liesbeth Pauwels, de voormalige personal coach van de Spaanse golflegende Miguel Angel Jiménez. Zij komt zaterdag 8 februari naar de Golfresidentie om een demonstratie te geven van de jongste fysieke trainingstechnieken. Pauwels, een autoriteit op haar vakgebied die met veel topamateurs samenwerkt, wil golfers zo lang mogelijk actief houden. “De oude achterhaalde golfcultuur is gelukkig langzaam aan het transformeren”, zegt ze. “Steeds meer lokale clubs nemen de stap om fysiek aan hun programma toe te voegen”.

Herman van Someren en Jean Maurice van Ham hebben samen het trainingstraject opgesteld dat zich ook specifiek richt op de competitiespelers. De over tien lessen gespreide fitheidstrainingen sluiten aan op de start van de NGF-competitie waar dit jaar negen teams van de Golfresidentie aan mee doen. De trainingen zijn gebaseerd op een uitgebalanceerd systeem waarmee de fysieke mogelijkheden van de golfer in kaart worden gebracht. De golfprofessional en de golffysiotherapeut worden daarmee in staat gesteld om fysieke beperkingen aan het licht te brengen. Doel daarvan is een zo efficiënt mogelijke swing te bereiken.

De oefeningen worden gegeven in de trainingsfaciliteit van het Centrum Fysiotherapie en op de drivingrange op woensdagavond en vrijdag- en/of zaterdagmorgen. De trainingsles die Liesbeth Pauwels geeft vindt plaats in De Vier Seizoenen. De kosten bedragen € 150 all-in. Wie uitsluitend de trainingsdemonstratie van Liesbeth Pauwels wil mee beleven betaalt daar € 25 voor. Haar demonstratie, waaraan maximaal 50 man kunnen deelnemen, duurt bijna twee uur.

Inschrijven

De fitheidstrainingen starten eind januari. De lessen worden gegeven in groepjes van acht tot tien personen. Deelnemers aan de fitheidstraining kunnen zich aanmelden via de wedstrijdkalender onder de datum 8 februari. De mogelijkheid om in te schrijven sluit op 31 januari om 18.00 uur.