In Golfclub

TEKST HANS DE JONGH | INFOGRAFIC FERRY WOBMA

Het clubkampioenschap matchplay dat het komend weekeinde wordt gespeeld staat in de steigers. Zaterdag beginnen de eerste rondes en zondag worden de finale partijen gespeeld. Ferry Wobma heeft het knock-out systeem met bovenstaande info-grafic weer in beeld gebracht. Door erop te klikken verschijnt er een goed leesbaar pdf, dat ook op het whiteboard in het clubhuis terug te vinden is.

Het clubkampioenschap matchplay staat elk jaar onder druk vanwege de geringe belangstelling voor dit evenement dat anderszins als een van de mooiste spelvormen van het golf wordt beleefd. Het dames clubkampioenschap matchplay moest dit jaar om die reden opnieuw worden afgelast maar ook het kampioenschap voor de heren bungelde even aan een zijden draadje. Door een snelle ‘interventie’ van een aantal leden, meldden zich alsnog voldoende deelnemers.

Matchplay is een spel dat zwakkere spelers mentaal en strategisch kansen biedt om in elk geval hole 10 te bereiken. UIteindelijk zullen, is de verwachting conform het knock-out systeem, de sterkste spelers in een zinderende battle de finale spelen. Vaak valt de beslissing niet voor hole 18; in dat  geval is er een sudden death nodig en worden op hole 1 de laatste slagen gemaakt. Een langdurige ovatie valt de winnaar dan ten deel.

De organiserende wedstrijdcommissie van dit clubkampioenschap roept leden nu al op om ook dit jaar van dat enerverende moment massaal getuige te zijn. De spelers worden op hun laatste hole dan in een muisstille setting gevolgd door vele tientallen belangstellenden. “Een ervaring die je niet gemakkelijk vergeet”, vertelde de winnaar van een van de vorige edities ooit. De titel wordt verdedigd door Jurgen Mulder.

Er is zondag bovendien nog een supporterswedstrijd die driebal Stableford wordt gespeeld en om 10.00 uur van start gaat. Supporters en andere deelnemers kunnen daarvoor op de normale wijze inschrijven via de wedstrijdkalender. Er is voor dit tijdstip gekozen om in elk geval op tijd binnen te zijn om de finalisten van het clubkampioenschap te kunnen aanmoedigen.