In Golfclub

 

Angela Mulder grijpt op de laatste speeldag alsnog haar kansen

 

TEKST EN FOTO’S HANS DE JONGH

Eeuwige tweede Bas Wierda is met 328 slagen de nieuwe clubkampioen Strokeplay 2017 geworden. Met een riant puntenverschil van vijf slagen hield hij zijn maatje Jurgen Mulder op afstand. Sander van Rijn haalde eveneens het podium. Bij de dames was het Angela Mulder (281 slagen) die met de hoogste eer ging strijken. Met een slotronde van 87 slagen maakte zij een einde aan de illusie van haar drie opponenten die tot en met de tweede ronde op ‘polepositie’ lagen.

Het was in meerdere opzichten een emotioneel clubkampioenschap. Bas Wierda die er tot heden nooit in slaagde om de hoogste plaats van het erepodium te betreden, zag zijn kans dit jaar schoon, hield het hoofd koel en wist al vroeg in de wedstrijd dat hij die naar zijn hand kon zetten. Toen daar tijdens de vierde wedstrijd op hole 6 nog een eagle bij kwam, was hij vrijwel zeker van de overwinning.

Voor Angela Mulder was dat heel anders. Angela’s hoofd stond er in de eerste en tweede ronde niet naar. Dat betekende dat zij met een achterstand van twee slagen op de concurrentie de derde ronde inging. Maar bij het uitholen van hole 18 wist ze dat ze met 87 slagen bruto de nieuwe kampioen moest zijn en biggelden vreugdetranen over haar wangen.

Het strokeplay clubkampioenschap, waarvan hier de volledige uitslag is terug te vinden, werd een tikkeltje ontsierd door het geringe aantal deelnemers. Bij de heren waren het 15 mannen die zich hadden laten verleiden om in twee achtereenvolgende dagen 72 holes te lopen en bij de dames waren er slechts vier die bereid waren drie keer 18 holes te lopen. Desalniettemin had de wedstrijd alle kenmerken van een echt clubkampioenschap en was de spanning er niet minder om.

Bas Wierda – “ik heb alleen nog maar blaren aan m’n voeten” – genoot zichtbaar van zijn spel. Behalve de eagle op hole 6 – waar er vijf jaar geleden voor het laatst een werd geslagen tijdens de Monday Tour door Lawrence Moger – imponeerde hij met het laagste aantal ronde-slagen van de wedstrijd. Zijn tweede ronde liep hij in slechts 78 slagen bruto, waardoor zijn kansen op een succesvol einde al vast stonden.

Ook bestuurslid Guus Calis refereerde bij de prijsuitreiking aan het geringe aantal deelnemers. Hij citeerde daarbij een wijs mens die ooit gezegd had dat strokeplay eigenlijk de mooiste spelvorm van het golf was. Guus, die zich als een getalenteerde spreekstalmeester manifesteerde, bracht voor de prijsuitreiking daarom een toost uit op álle deelnemers aan het clubkampioenschap.

Bij de heren ging de tweede plaats naar Jurgen Mulder die 333 slagen liet noteren en tijdens de vierde en laatste wedstrijd een rondje van 79 slagen op zijn naam zette. Derde werd Sander van Rijn die een heel stabiel kampioenschap ‘liep’ (85-85-83-84). Bij de dames was de tweede plek voor Ilse van Dissel met 284 slagen en werd Margot Bos derde met 288 slagen.

FOTO’S

Boven links: Het moment suprême voor Bas Wierda. Foto rechtsboven: Ilse van Dissel feliciteert kersverse clubkampioen Angela Mulder. Grote foto: De clubkampioenen op een rij. Dan Guus Calis met de winnaar bij de heren en de winnaar bij de dames en op de foto onder de nummers 1, 2 en 3 bij de heren na het uitholen op 18.