In Golfclub

  

TEKST EN FOTO’S HANS DE JONGH

Eén of meer bevers hebben de afgelopen nacht een relatief jonge populier omgezaagd bij de damestee van hole 14. Aan de boom werd net zo lang geknaagd tot de stam doormidden spleet. Langs dezelfde hole werd enkele jaren geleden ook een boom door een bever omgezaagd. Toen was het ter hoogte van de green.

Het vermoeden bestaat nu dat er langs de oevers van hole 14 een burcht is waar de knagers zich gevestigd hebben. Bevers maken hun burcht het liefst in steile oevers met een diepte van minstens een halve meter. Van de (omgevallen) boom naar het water is een pad zichtbaar waar de bevers gebruik van maken.

Oostelijk Flevoland is lange tijd bever-vrij geweest. In 2011 werd de populatie door de beverwerkgroep van de Zoogdierenvereniging en Landschapsbeheer Flevoland in kaart gebracht. De bever in Flevoland was in die periode vooral in de driehoek Almere-Zeewolde-Lelystad te vinden.

Zo’n kwart eeuw geleden ontsnapten enkele bevers uit het Natuurpark in Lelystad en kregen nakomelingen. Daardoor ontstond in onze provincie een eigen populatie. De provincie houdt bij de aanleg van oevers nadrukkelijk rekening met de voorkeuren die bevers hebben. Zij bouwen daardoor gemakkelijker een eigen burcht.

FOTO’S

Een of meer bevers hebben de afgelopen nacht een paar jaar oude populier omgezaagd bij de afslagplaats voor dames van hole 14.