In Golfclub

De kunstveiling in beeld. Het middelste schilderij, genaamd Moederdag dat voor de veiling werd gedoneerd door Thomas van Houten, werd uiteindelijk geschonken aan het hospice. Van links naar rechts veilingmeester Cees de Bruin, beoogd penningmeester Kees Broek, golfclubsecretaris Piet van der Sar en Els van den Wijngaart, de voorzitter van de Groep Sociaal van de Golfresidentie.

TEKST EN FOTO HANS DE JONGH

De acties die de golfclub dit weekeinde organiseerde voor het hospice in Dronten hebben in totaal € 2400 euro opgeleverd. Zaterdag bracht de benefietwedstrijd die door de weekeindecommissie was georganiseerd al € 1295 in het laatje en zondag kwam daar vanwege de kunstveiling nog eens € 1105 bij. Cor Klaver, penningmeester van de Stichting Vrienden van het Hospice, nam het bedrag dankbaar in ontvangst. “Het is goed om zoveel betrokkenheid te ervaren bij het werk voor het hospice”, zei hij na het in ontvangst nemen van het bedrag.

De belangstelling voor de veiling was minder groot dan waarop de organiserende commissie had gehoopt. “Een tikje teleurstellend”, was de reactie. Daar stond tegenover dat meer dan de helft van de veertig stukken die werden geveild ook daadwerkelijk werden verkocht. Een aantal stukken ging voor (soms veel) meer weg dan het openingsbod; het merendeel van de verkochte stukken bracht de vraagprijs daadwerkelijk op. Het topstuk van de veiling, een zeefdruk van een van de werken van de vermaarde kunstschilder Clemens Briels, bleef onverkocht achter. Er werd wel voor geboden maar minder dan de minimum vraagprijs.

Cees de Bruin, de voormalig voorzitter van de golfclub, trad op als veilingmeester. Dat was een rol die prima bij hem paste. Als kind werd Cees al vroeg geconfronteerd met het veilingwezen in de Bollenstreek waar hij opgroeide en waar vraag en aanbod op de dagelijkse veiling werden vertaald naar de waarde van het artikel. Het “eenmaal, andermaal” kreeg Cees al op jeugdige leeftijd met de paplepel ingegoten hetgeen duidelijk merkbaar was toen ‘Boerin met kruiwagen’ van Wilma Kramps onder de hamer kwam.

Wilma, de dochter van Ingrid en Hans Kramps, had het nostalgische acrylwerkje op een doek van 30 x 40 cm voor een bescheiden prijsje van € 15 ingezet. De eerste ‘mijn’ was er al snel voor dat bedrag. Daarna volgden nog eens zes biedingen waardoor het uiteindelijk voor € 50 van de hand ging. De veilingmeester reageerde opgetogen. Uiteindelijk wisselden slechts enkele werken met meerdere aanbiedingen van eigenaar. ‘De weg van de planeten’ van Thomas van Houten legde wel die route af en ging voor € 175 als duurste werk van de hand; er was buiten de veiling om al een openingsbod op uitgebracht.

De Golfer, een acrylwerk van Gerard de Kievit, ging voor de vraagprijs weg. Het werd opgekocht door het echtpaar Kim en Han Meyer die het vervolgens schonken aan het clubhuis. De Golfer verbeeldt topgolfer Tiger Woods die een bunkerslag maakt. Thomas van Houten’s Moederdag tenslotte – een voorstelling van een boeket bloemen in een vaas – werd eveneens geschonken. In dit geval was het Thom die het kunstwerk doneerde aan het hospice zelf. Cor Klaver zei dat het tehuis daar heel blij mee zal zijn.