In Golf Residentie Dronten, VvE

De inzamelingsactie op de Golf Residentie was oorspronkelijk een idee van Peter van den Wijngaart (links), bestuurslid van de VvE, hij biedt €3.500 aan Frits Rutgers aan voorzitter van de Voedselbank Dronten

Een kleine delegatie van het VvE bestuur was vanavond getuige van de overdracht van dit prachtige bedrag aan Jan-Peter Snijders, penningmeester en Frits Rutgers, voorzitter van de Voedselbank in Dronten. Het geld is dankbaar in ontvangst genomen en gaat gestort worden in het calamiteitenfonds. Daar kan het worden aangesproken wanneer er dringend behoefte is aan contanten. Dat kan bijvoorbeeld wanneer er onvoldoende aanbod is aan een van de noodzakelijke levensmiddelen en er dus ingekocht moet worden zodat er toch een compleet pakket gemaakt kan worden.

Er worden plusminus 600 monden gevoed door de Voedselbank waarbij er wordt gezorgd voor drie maaltijden per week voor personen die in aanmerking komen voor de verstrekking. Want alvorens daarvoor in aanmerking te komen vindt er een screening van de aanvrager plaats. De organisatie die er voor moet zorgen dat alle producten tijdig in Dronten zijn is enorm. Gevers kunnen boeren zijn, distributie centra, grote producenten zoals Unilever (waar de landelijke organisatie ook een afspraak mee heeft) maar ook lokale supermarkten. Zaken zoals vlees moet tijdig worden ingevroren maar veel bederfelijke waar zoals groente en fruit moeten op het juiste moment ter plaatse zijn. Eenmaal in Dronten moeten de producten worden verdeeld in vaste pakketten die dan kunnen worden opgehaald. Er is een enorm magazijn en dito koelcellen waar producten vanuit de koelwagen in worden opgeslagen. In totaal zijn 100 vrijwilligers in wisselende samenstelling bij het transport, distributie en uitgifte in de regio Dronten betrokken.

De Voedselbanken hebben een overkoepelende organisatie in Nederland waar Dronten een onderdeel van is. Er wordt door particulieren en bedrijven jaarlijks gedoneerd, de gemeente doneert, sommige grote voedselproducenten doneren en alle medewerkers zijn vrijwilligers. Er zijn ook speciale acties zoals bijvoorbeeld het initiatief van de bewoner aan de Golfresidentie nr. 2, direct naast de rotonde, waar een krat in de voortuin staat en iedereen iets kan doneren in de vorm van houdbare levensmiddelen zoals blikken bijvoorbeeld, het krat wordt dagelijks geleegd en regelmatig naar de Voedselbank gebracht.

Foto’s en tekst P van Rijn