In VvE

Veel golfers hebben inmiddels kennis gemaakt met de robotmaaier die op dit moment door onze aannemer SBA Golf & Groen op diverse fairways  op onze golfbaan wordt ingezet. Op het eerste gezicht een vreemd fenomeen een maaier zonder greenkeeper, maar het zal een vertrouwd gezicht gaan worden.

Wat mag je van een dergelijke machine verwachten en hoe functioneert de veiligheid? Onderstaand het protocol dat SBA heeft samengesteld en waarin veel informatie te vinden is. Maar nog interessanter is om naar de demonstratie te komen die is gepland op 27 juli om 19u. Verzamelen bij het clubhuis met aansluitend de demonstratie.

PROTOCOL OMGANG ROBOTMAAIER

DOEL

Dit is een document over de werking van de robotmaaier en een handleiding hoe golfers dienen te handelen als de robotmaaier op de baan de fairways aan het maaien is.

WERKING

De robotmaaier is uitgerust met GPS en met sensoren.

De maaier maait de fairways in strakke rechte lijnen met een nauwkeurigheid van 1 cm.

Dit met behulp van een GPS antenne en correctie-antennes

Het besturingssysteem van de maaier bevindt zich onder de stoel en de motorkap. Deze bedienen de bedieningsterminal met behulp van sensoren en actuatoren

De robotmaaier blijft op de golfbaan en zal niet zelfstandig de openbare weg op rijden

 

BEVEILIGINGSUITRUSTING

Aan de voor- en achterzijde is de maaier uitgerust met parkeersensoren, waarmee objecten voor en achter de machine worden waargenomen.

Wanneer het systeem een object detecteert zal de machine stoppen

Aan de voor- en achterzijde bevinden zich Radar obstakeldetectie Wanneer deze een object detecteert zal de machine snelheid verminderen.

Aan de voorzijde van de machine zit een bumper, wanneer deze wordt ingedrukt valt de motor meteen uit

Voor en achter op de maaier is een noodstop geplaatst. Met een druk op de knop wordt de machine direct uitgeschakeld.

Boven op de maaier staat een bord met de tekst:

Robotmaaier: Houd min. 10m afstand

GOLFEN MET ROBOTMAAIER IN DE BAAN

Als de robotmaaier in bedrijf is kan het golfspel gewoon voortgezet worden.

Houdt de instructie op de maaimachine aan en houd 10m afstand

Bij een obstakel vertraagt de machine eerst en stopt daarna (golfer, golftas, buggy)

Dit kan imponerend overkomen omdat de maaier pas op het laatste moment tot stilstand komt.

Zodra de machine stil is komen te staan door een sensorwaarneming ontvangt de hoofdgreenkeeper of greenkeeper een foutmelding en de locatie van de maaier.

De greenkeeper zal zo spoedig mogelijk ter plaatse zijn om de machine te herstarten. De machine zal niet uit zichzelf starten

Indien de machine onmiddellijk dient te stoppen (bij een noodgeval) kan er gebruik worden gemaakt van de noodstop op de machine of kan de bumper worden ingedrukt. De machine stopt dan onmiddellijk.

Bij calamiteiten kunt u contact opnemen met de parkmanager (Rick van den Beuken 06-23368669) of de hoofdgreenkeeper (Gerben de Kievit 06-54665212)

GRD@GOLFENGROEN.COM 06-23368669