In VvE

       

TEKST HANS DE JONGH | FOTO’S PAUL TOLENAAR EN DANIELLE WIJNEN MINISTERIE VAN DEFENSIE

In het televisieprogramma Groen Licht van de VARA laat Rob van Arnhem maandagavond zien hoe je duurzaam kunt omgaan met bedrijfskleding. Rob is de motor achter een spraakmakend verduurzamingsproject bij de rijksoverheid. Hij is behalve parkbewoner en voormalig voorzitter van de Vereniging van Eigenaren beroepsmatig bezig met de centrale inkoop van bedrijfskleding voor de overheid (ook wel categoriemanagement genoemd) en recycling van afgedankte uniformen.

Met het opzetten van een gecontroleerde retourstroom oogst luitenant-kolonel Rob van Arnhem zoveel bewondering dat gespecialiseerde media met regelmaat over hem berichten. Dat kwam ook de redactie van het televisie-programma ter ore met als gevolg dat presentatrice Brecht van Hulten haar hele uitzending van Groen Licht eraan besteed. “Wij vinden het ontzettend leuk en goed dat de kleding die jarenlang werd verbrand nu op zo’n goede manier tot andere producten wordt verwerkt”, schreef de redactie.

Met zijn recyclingproject is Rob als categorie-manager bij Defensie erin geslaagd om een verliespost van een half miljoen euro op jaarbasis om te buigen tot een positief saldo van vele miljoenen. Door het zogenoemde vezelen ontstaan nieuwe duurzame grondstoffen die niet alleen voor kleding maar ook voor andere producten worden gebruikt. Er is zelfs een nieuwe modelijn ontstaan. De camouflageprint op defensiekleding wordt met lasertechniek verwijderd (veiligheidsvoorschrift) en door een ander patroon vervangen.

De rijksoverheid als geheel bleek al snel ook geïnteresseerd in een gecontroleerde retourstroom van afgedankte kleding waardoor het recyclingprogramma van Rob van Arnhem in 2017 over de volle breedte van de overheid wordt ingezet. VNO-NCW en het MKB, laten zich ook niet onbetuigd. In een brief aan de Tweede Kamer staat dat zij blij zijn dat er “een plan van aanpak” ligt en “dat diverse duurzame koplopers bij overheidsorganisaties enthousiast bezig zijn met Maatschappelijk Verantwoord inkopen”.

Presentatrice Brecht van Hulten vraagt Rob in haar programma de kleren van het lijf. Het wordt komende maandagavond op Nederland 2 van 19.25 tot 20.00 uur uitgezonden. Afgelopen maandag is het opgenomen. Van Hulten laat er onder meer het gehele recyclingproces in zien, van het sorteren tot en met het eindproduct.

FOTO’S

Linksboven Rob van Arnhem neemt een kijkje bij de handmatige selectie van de kleding Rechts Rob in het uniform van luitenant-kolonel Onder Brecht van Hulten interviewt de categorie-manager over de recycling van overheidskleding.