In Golf Residentie Dronten, VvE

De aanleiding tot een bezoek aan de scholen op Urk is gelegen in de tijd van maatregelen met betrekking tot het corona-virus. Op Urk mondde een ludieke actie van een groepje jongeren uit tot veel ophef en negatieve reacties in de pers. De jongens hadden zich  o.a. verkleed in nazi-uniform als een soort protest tegen de  maatregelen van de overheid i.v.m. het corona-virus. Geen erg tactvolle actie gezien wat er in de oorlog 1940-1945 aan leed is veroorzaakt door het nazibewind.

 

Foto: De Stentor

 

Lia Meijeren , van joodse afkomst en bewoner van ons park, vindt de actie van de jongeren niet gepast maar veronderstelt een gebrek aan kennis bij de jeugd over bijvoorbeeld de holocaust en de vernietigingskampen. Om die reden neemt zij contact op met de gemeente Urk. De gemeente verwijst haar door naar de jongerenwerker. Dat contact leidt uiteindelijk tot een bezoek van hem en drie leerkrachten van drie basisscholen aan Lia en Han Meijeren waarbij wordt gesproken over de jongerenactie hoe dat is overgekomen en wat Lia en Han graag willen doen om de kennis over de oorlog bij de Urker jongeren te verbeteren.

Een zeer positief gesprek, waarbij Lia en Han aanbieden om de groepen 7 en 8 van de drie scholen wat te vertellen over hun eigen ervaringen met de oorlog. Lia over haar joods verleden: het verlies van haar vader en 24 andere naaste familieleden die in de gaskamers of op transport daar naartoe omkwamen. Haar  eigen leven binnen de afgesloten joodse wijk  en de armoede daarmee gepaard gaand. Maar ook welke gevolgen dit na de oorlog op haar leven heeft. Geboren vlak na het begin van de oorlog en groot geworden zonder vader, opa’s, oma’s ,zusters en broers. Han kon het nodige aanvullen uit eigen ervaringen met de oorlog.

En zo kwam het dat Lia en Han op maandag 25 april jl. een bezoek brachten aan de drie basisscholen van Urk. In totaal 157 kinderen. De leerkrachten hadden alles goed voorbereid en de kinderen waren heel erg betrokken bij de verhalen van Lia. Zij stelden veel vragen en wisten al wat over Westerbork en Auschwitz. Een leerling vroeg of ze Lia een knuffel mocht geven en een andere leerling vertelde iets over eigen bezoek met ouders aan Auschwitz. Al met al dient naar voren te komen dat de ontvangst door leerkrachten en vooral ook de begeleiding door de jongerenwerker grandioos was.

Lia en Han willen en kunnen ook alleen maar positief zijn over wat zij aan ontvangst en gesprekken hebben gehad. Het negatieve beeld van Urk , vaak in de pers naar voren komend, verdient herziening vinden zij.

Op Urk worden nu ruim 200 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen en gehuisvest op een groot schip en zij krijgen daar alle medewerking en zorg van de gemeente.

Lia en Han Meijeren zijn happy met de afloop en positief over de Urker jeugd