In VvE

Bewoners die op de natuurstrook tussen hole 5 en 6 en de Palingtocht komen hebben zeker al eens de bijenkast opgemerkt. Ronald Mulder ons vroegere VvE bestuurslid is eigenaar van de kast en het volk dat er in verblijft. Ook in Zoetermeer waar Ronald eerder woonde heeft hij nog bijenkasten staan. Het is een kleine kast die op de Golf Residentie staat, dat wil zeggen ongeveer 30.000 bijen dat samen een volk vormt. Grote kasten kunnen wel 50.000 bijen bevatten.

De soort die op de natuurstrook staat is een rustig volk, veel gewone Nederlandse bijen zijn erg snel onrustig wanneer je aan de kast komt, maar dit volk reageert in het geheel niet wanneer Ronald de raten eruit haalt voor inspectie. De bedreiging voor bijenvolken komt vooral door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de Varroamijt, maar gelukkig is dit een gezond volk. Het is bijna niet voor te stellen dat het hele volk bij elkaar blijft voor die ene koningin. Om de soort zuiver te houden worden koninginnen naar een van de waddeneilanden vooral Ameland gestuurd voor bevruchting. In een klein doosje gaat de koningin naar de boot, je hoeft zelf niet met de boot mee, en met honderden doosjes gaat het soms naar Ameland voor bevruchting van de koninginnen.

Er is heel veel te vertellen over bijen, Ronald heeft in het clubhuis ook al een keer een lezing gehouden. Mogelijk wil hij dat nog wel eens doen. De bijen die in de natuurstrook staan doen het prima. En we weten, zonder bijen geen bloemen en vruchten. Nu staan op de natuurstrook behalve veel verschillende struiken ook diverse appelbomen die volop vruchten dragen!

Boven: de koningin herkenbaar aan een gele punt op haar rug

  

Boven: een extra suikertje nu het najaar wordt       

 

De aanwezigheid van dit bijenvolk is een aanwinst voor de natuurstrook, daar kunnen zowel de bewoners als Ronald trots op zijn.

Tekst en foto’s Paul van Rijn