TEKST HANS DE JONGH
Een bever die bezig is met de bouw van een burcht langs hole 14 is voor het eerst duidelijk op beeld vastgelegd met behulp van een wildcamera die in de omgeving van de in aanbouw zijnde burcht was geplaatst. De website van de golfclub maakt al een aantal jaren melding van de aanwezigheid van een of meer bevers in de tocht langs de holes 4, 3 en 14 maar nooit eerder kon het knaagdier daar op beeld worden vastgelegd.
Dankzij de wildcamera die de commissie Natuur & Milieu van de Golfresidentie er heeft geplaatst is de bever er nu in levende lijve waargenomen. De camera heeft een maand op die plaats gestaan en registreerde maar liefst negen keer de bever die onverdroten bezig was met het doorzagen van wilgenbomen om er zijn burcht mee te kunnen vervolmaken. De bever was vooral tijdens de nachtelijke uren actief; de bovenstaande foto daarentegen kon op een goed moment overdag worden gemaakt.
Dat de bevers domicilie hadden gekozen in de tocht langs de holes 4, 3 en 14 was al enkele jaren bekend; tientallen stammen van diverse soorten bomen legden in de loop der jaren het loodje en werden meegesleept naar de nieuwe huisvesting van de beverfamilie. Bij de damestee van hole 14 werd ruim drie jaar geleden voor het eerst vastgesteld dat er een bever actief moest zijn. Een jong elzenboompje was toen door het vraatzuchtige beest omgezaagd.
Het oosten van Flevoland is lange tijd bever-vrij geweest. In 2011 werd de populatie door de beverwerkgroep van de Zoogdierenvereniging en Landschapsbeheer Flevoland in kaart gebracht. De bever in Flevoland was in die periode vooral in de driehoek Almere-Zeewolde-Lelystad te vinden. Een kwart eeuw geleden ontsnapten enkele bevers uit het Natuurpark in Lelystad en kregen nakomelingen. Daardoor ontstond in onze provincie een eigen populatie.