In Golfclub

Sinds de publicatie van de wedstrijdkalender is daarin een groot aantal wijzigingen aangebracht. Die hebben vooral te maken met de gevolgen van de pandemie. Wedstrijden zijn geschrapt, verplaatst of hebben een andere aanvangstijd gekregen. Zo worden de Mitra Maandbekerwedstrijden vanaf mei niet langer op zaterdag maar op zondag gespeeld. Omdat de wedstrijdcommissie ervan uitgaat dat dit niet bij alle leden bekend is, is dit pdf-bestand gemaakt met een update naar de huidige situatie.

Over de recente invoering van het Wereld Handicap Systeem (het WHS) komen bij de wedstrijdcommissie vragen binnen. Vooral de mogelijkheid om een kaart te lopen met minder dan 18 en meer dan 9 holes blijkt niet voor iedereen even duidelijk te zijn. Het gaat er hier vooral om, dat bij de holes die niet worden gelopen ook geen score wordt ingevuld, zelfs geen streepje of het cijfer 0. Een kaart moet bovendien op de speeldag vóór 22.30 uur worden ingevoerd.

Die score wordt dan meegenomen in de calculatie van de NGF. Dat is bepalend voor de nieuwe WHS-correctie die ‘s nachts wordt uitgerekend en uitgevoerd op alle op onze baan gespeelde Q-scores. De WHS-handicap wordt berekend door middel van een dagresultaat over het aantal gebruikte strokes, niet langer voor wat het Stableford scoreresultaat betreft. Om die reden moet men in geval van ‘geen-score’ tijdens een Stablefordronde een 11 (slagen) invoeren op de kaart of in de digitale registratie.

Vanwege de grote diversiteit van speelmogelijkheden op de Golfresidentie heeft de NGF veertien nieuwe WHS-course tabellen gemaakt. Die zijn terug te vinden op de website van de golfclub en zijn intussen ook actief in de software. Het gaat daarbij om 18 holes + 2 keer 9 holes; 1e negen dubbel, 2e negen dubbel, 1e 9 holes van de Golfresidentie + OGD en 2e 9 holes Golfresidentie + OGD. De tabellen zijn te terug vinden op https://golfresidentie.nl/greenfee-spelers/handicaptabellen

Wie alles wil weten over de WHS en wat de gevolgen ervan zijn voor hem of haar kan daarvoor terecht op de website van de NGF. Daar staan tal van artikelen en filmpjes die gedownload kunnen worden. Ga naar www.ngf.nl/whs