In Golfclub

 

TEKST EN FOTO’S HANS DE JONGH

Tineke Visch en Iris Wierda bij de dames en Danny de Busser en Jurgen Mulder bij de heren zijn de eerste clubkampioenen Greensome geworden. Nog niet eerder werd een Greensome clubkampioenschap georganiseerd. Dat gebeurde dit jaar op uitdrukkelijk verzoek van een aantal leden. Het Foursome kampioenschap kwam daardoor te vervallen.

Het nieuwe clubkampioenschap werd vanwege de extreme hoeveelheid regen die voorafgaande aan de eerste speelronde was gevallen van een tweedaags evenement teruggebracht naar een 18 holes wedstrijd. Het is niet zeker dat de wedstrijdcommissie volgend jaar weer voor deze wedstrijdvorm als clubkampioenschap kiest.

Weinig deelnemers waren maar echt tevreden met het resultaat dat werd geboekt. Dat had niet alleen te maken met de vermeende kwaliteit van de baan maar vooral met het karakter van het spel. “Greensome”, zo verklaarde een van de deelnemers, “is een moeilijke spelvorm omdat het veel van de wederzijdse samenwerking vereist”.

Niettemin brachten Tineke Visch en Iris Wierda het er bij de dames het best vanaf. Met 87 slagen werden zij triomfantelijk de nummer één, op afstand gevolgd door Marja Kosterman en Margot Bos die de baan in 99 slagen liepen en door Ellen Bosman en Janny Huiberts die met 102 slagen derde werden.

Bij de heren was de spanning wat groter, hoewel nieuwbakken kampioenen Danny de Busser en Jurgen Mulder met 82 slagen een riante positie innamen. Marcel van Heek en Bas Wierda werden met vier slagen meer tweede en Gerard Bosman en Ed Visch hadden met nog één slag extra recht op de derde podiumplek.

Voor voorzitter Paul van der Hulst was het nog geen gelopen race of er volgend jaar een tweede clubkampioenschap Greensome komt. “We moeten kijken of we hiermee doorgaan”, zei hij bij de prijsuitreiking, doelend op het aantal van 28 deelnemers dat lang niet uitstijgt boven het recente gemiddelde van de Foursome kampioenschappen.

Het gemankeerde clubkampioenschap werd geleid door Jan Boersma en Dick Keijzer die daarbij werden geassisteerd door Marga Bentum. De organisatie vreesde vanmorgen even dat na de afgelasting van de eerste wedstrijddag ook de tweede zou vervallen, maar haalde opgelucht adem toen de hoofdgreenkeeper de baan vanmorgen speelbaar verklaarde.

FOTO’S
Boven: De winnaars van het eerste Greensome clubkampioenschap met bloemen, bekers, een trofee en een feestelijk glas bubbels waarmee werd getoost. Onder links: Paul van der Hulst reikt de beker uit aan het winnende herenteam en rechts aan de winnaars van de dameswedstrijd.