In Golfclub

Duidelijke sporen van de aanwezigheid van een of meer bevers langs hole 4

TEKST HANS DE JONGH | FOTO BERTUS DEN HAAN

Langs de palingtocht bij hole 4 zijn duidelijk weer een of meer bevers bezig met het bouwen van een burcht. De benodigde hoeveelheid hout daarvoor wordt van de in het wild groeiende wilgen ‘gezaagd’. Er resten dan kleine stammetjes en een hoeveelheid schilfers. De takken worden naar de burcht gesleept.

De activiteiten vinden op dezelfde locaties plaats als waar de bevers ook vorig jaar actief waren. Bovendien gebeurt het opnieuw in het late najaar. Volgens een van de greenkeepers komt dat omdat er dan geen blad meer aan de bomen zit. De aanwezigheid van bladeren werkt kennelijk frustrerend voor het bevervolk.

Wie op zoek gaat naar een burcht komt meestal bedrogen uit. De bevers bouwen die onzichtbaar; alleen een geoefend oog kan de sporen van de beesten volgen. De gedachte is dat er zich in de tocht langs de holes 3, 4 en 14 en mogelijk ook langs hole 5 meerdere burchten bevinden. Drie, vier jaar geleden werd de aanwezigheid van bevers hier voor het eerst waargenomen.

Begin jaren negentig van de vorige eeuw wist een bever te ontsnappen uit het Natuurpark in Lelystad. Bij Omroep Flevoland vertelde Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland vorig jaar dat er intussen minimaal honderd bevers in de provincie leven. De populatie zou zich elke vijf jaar verdubbelen.