In Golfclub

 

TEKST HANS DE JONGH | FOTO’S ADRIËNNE GOLSTEIJN

Op de fairway van hole 10, ter hoogte van het begin van hole 11 heeft zich dinsdagmiddag een ordinaire scheldpartij voorgedaan tussen twee rivaliserende zwanenparen. De mannelijke helft van het ene paar pikte het niet dat zijn territorium werd bedreigd door het andere paar en stelde orde op zaken. Dat ging niet alleen met fysiek geweld gepaard maar de ruzie werd ook verbaal uitgevochten.

Het was vroege vogels in de baan ’s morgens al opgevallen dat de mannelijke helft van het ene stel stoer machogedrag vertoonde toen hij het vrouwtje wilde versieren. Omwonenden waren danook niet verbaasd dat het tot een handgemeen leidde toen zich twee ‘indringers’ melden. Het is onduidelijk of een nest werd verdedigd. Twee zwanen wonen al enige tijd in deze omgeving.

Van zwanen is bekend dat zij onvoorwaardelijk trouw zijn aan hun partner. Uit recent onderzoek zou zijn gebleken dat het toch niet ongewoon is dat partners elkaar bedriegen en zelfs verlaten. Mogelijk had de ruzie te maken met huisvredebreuk maar alleszins zeker is dat niet. Het aangevallen paar hield na de fikse woordenwisseling afstand om verdere escalatie te voorkomen.