In Golfclub

 

TEKST HANS DE JONGH | FOTO’S  HANS DRIESMAN EN ANDEREN

Henk Nieuwenhuizen, de initiator van de H&M IT-matchlay competitie, heeft in de aanloop naar de finale een gevoelige tik gekregen van zijn maatje Jan Haasnoot. Op een van de mooiste banen van Engeland, The Brabazon, verloor hij in een uiterst spannend duel met 1 om 0. De beslissing op hole 18 werd in eerste instantie nog aangevochten (“Ik denk dat Jan mijn bal verdonkeremaand heeft zonder dat mij dat is opgevallen”), maar later legde Henk zich erbij neer en feliciteerde hij, weliswaar met de nodige tegenzin, de winnaar van de match.

Gevolg is dat Henk Nieuwenhuizen voorlopig onderaan het klassement bungelt. Omdat in zijn beleving één zwaluw nog geen zomer maakt, denkt hij dat niet Haasnoot maar hijzelf met de eer gaat strijken. “We beleefden vandaag een fantastische dag, waarin Jan uiteindelijk terecht de beste is gebleken”, vertolkte Henk later zijn gevoelens “maar de overall overwinning van deze trip zal uiteindelijk niet naar hem gaan”.

Jan Haasnoot en Henk Nieuwenhuizen vertrokken donderdag samen met Hans Driesman en Ad Veringa naar Engeland om daar op drie achtereenvolgende dagen op de drie verschillende banen van The Belfry te spelen die vanwege de Rydercup een historisch verleden hebben. Daarna reizen ze door naar Wales voor een bezoek aan Celtic Manor. Ook hier staat een baan op het programma waarop om de vermaarde Rydercup werd gestreden.

De matchplay-wedstrijd die onderdeel is van de jaarlijkse H & M IT-competitie op de indrukwekkend mooie baan The Brabazon vormde het hoogtepunt van de meerdaagse trip. Het was bovendien voor het eerst dat een competitiewedstrijd uit de H&M IT-serie niet op de baan van de Golfresidentie in Dronten, maar elders werd gespeeld.

Voor de H&M IT-competitie worden tientallen wedstrijden in een aantal categorieën gespeeld. De voortgang ervan is te volgen in de hal van het clubhuis. Daar hangen competitie-overzichten en kan de actuele stand van zaken worden bekeken. In de vier jaar van het bestaan van deze competitie is het niet eerder voorgekomen dat een wedstrijd op een andere baan werd gespeeld. De finale wedstrijd is op 12 september.

FOTO’S

Boven links: Jan Haasnoot kijkt tevreden hoe hij vanuit de bunker zijn bal op de green slaat. Rechtsboven: Henk Nieuwenhuizen in opperste concentratie bij diens afslag. Midden: Henk Nieuwenhuizen en Jan Haasnoot drukken elkaar (dan toch) de hand. Onder: de vier deelnemers aan de Engeland-trip vlnr Henk Nieuwenhuizen, Jan Haasnoot, Hans Driesman en Ad Veringa.