In Golfclub
TEKST HANS DE JONGH

Het handicapregistratiesysteem gaat helemaal op de schop. Formeel gebeurt dat per 1 januari maar onze club begint al met het afbouwen van het bestaande systeem. De qualifyingkaarten die in het clubhuis liggen – genummerde scorekaarten met daarop een zegeltje – worden niet meer opnieuw aangevuld.

Golfers die een kaart lopen kunnen hun scores voortaan in een app of op een andere digitale manier aanleveren. Om het systeem toegankelijker te maken wordt ook een aantal regels rondom het spelen van een Q-scorekaart afgeschaft. De basis van het nieuwe handicapregistratiesysteem blijft evenwel het vertrouwen in de golfer.

Op dit moment voeren al heel veel golfers hun scores in via de computer thuis of via een app zoals die (gratis te downloaden) van GOLF.NL. Voorheen moest de fysieke kaart op de club nog worden ingeleverd. Per 1 januari 2018 vervalt ook die verplichting. Als een kaart digitaal wordt ingevoerd en digitaal ‘ondertekend’ is door een marker, hoeft de kaart ook niet meer te worden bewaard.

Het vooraf registreren van een Q-kaart verdwijnt eveneens. Per 1 januari is het gelegitimeerd om op de tee van de eerste hole te bepalen of een kaart wordt gelopen. Uiteraard blijft het inleveren van een fysieke scorekaart wel mogelijk.  Lees hier alles over de veranderingen in het handicapregistratie-systeem en ook over de gewijzigde rol die de regel- en handicapcommissie krijgt toebedeeld.

ILLUSTRATIE

Voor wedstrijden verdwijnt de scorekaart niet, maar voor het lopen van een Q-kaart verandert het gebruik ervan ingrijpend.