In Clubhuis, Golfclub

Tegen dit decor wordt in De Vier Seizoenen de après ski party gehouden.

TEKST HANS DE JONGH

In De Vier Seizoenen wordt vrijdagavond 13 maart een benefiet-actie op touw gezet om geld in te zamelen voor het Foundationfonds van paralympisch snowboarder Bibian Mentel. Bibian verloor in 2002 op 27-jarige leeftijd haar onderbeen door botkanker. Ze was toen in training voor de Olympische Winterspelen. Vier maanden na haar amputatie stond ze alweer op haar snowboard en zeven maanden later werd ze zelfs weer Nederlands kampioen bij de validen. Ondanks dat de kanker zeven keer terugkwam, bleef zij snowboarden. In 2017 werd ze voor de vijfde keer wereldkampioene.

Na een lobby van acht jaar lukte het haar om snowboarden aan het Paralympisch wintersportprogramma toegevoegd te krijgen. In 2014 behaalde ze in het Russische Sochi dan ook de allereerste Paralympische gouden medaille in het snowboarden. Vier jaar later, in het Koreaanse Pyeong-Chang, won ze tweemaal goud. In 2014 en 2018 is Bibian gekroond tot Paralympisch sporter van het jaar. Nu inspireert ze, met hulp van haar stichting, vooral kinderen en jong volwassenen met een handicap om het snowboarden te leren.

De door haar opgerichte Mentelity Foundation is er om mensen met een fysieke beperking te helpen kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. “Leven met een uitdaging is niet niks”, zegt ze op haar website. “Wij organiseren daarom activiteiten om een hoge bijdrage te leveren aan iemands mentale en fysieke ontwikkeling”. Mindervaliden kunnen volgens haar meer dan zij en hun omgeving denken. “Ze moeten er alleen meer voor doen,” aldus Bibian.

Een van de leden van de golfclub en bewoner van het golfpark is initiatiefnemer van deze benefietactie. Hij wil, naast zijn eigen carrière, iets terugdoen voor de maatschappij en geeft er daarbij de voorkeur aan om dat anoniem te doen. “Het gaat niet om ons maar om het doel dat Bibian Mentel nastreeft”. Hij organiseert de party samen met een vriendengroep en met steun van familieleden. Peter Zandvliet heeft de ruimten van grand-café De Vier Seizoenen beschikbaar gesteld.

Er komen maximaal 150 toegangskaarten beschikbaar à raison van € 15 per stuk. Het overgrote deel ervan is overigens al aan de man gebracht. Het feest speelt zich af tegen het fraaie sneeuwdecor van een wintersportgebied, terwijl ook allerhande wintersport-gerelateerde voorwerpen de stemming binnen moeten verhogen. Er worden ook drie deejays ingehuurd. Hoogtepunt van de avond wordt een Rad van Fortuin waarmee door de markt gedoneerde prijzen te verdienen zijn, zoals merkgerelateerde hoofdtelefoons, polaroid camera’s en dergelijke.

De opbrengst van de benefiet-actie wordt op 21 maart gedoneerd aan de Mentelity Foundation tijdens de twaalf uur durende Hohsaas race in het Zwitserse Saas-Grund. Deze race is een opwarmer voor de Mentelity Games en begint om 1 uur ’s nachts. De Mentelity Games is een vierdaags ski- en snowboard-evenement voor mensen met een lichamelijke beperking. Samen met familie en vrienden kunnen deelnemers er genieten van vier dagen sneeuwplezier.