In Golfclub

Ouderwetse drukte op het terras van De Vier Seizoenen na de eerste Mixed Fridaywedstrijd.

 

De winnaars van de eerste Mixed Friday van 2019.

TEKST HANS DE JONGH

De eerste Mixed Friday-wedstrijd van dit jaar heeft met zijn tachtig deelnemers een absoluut openingsrecord gevestigd. De wedstrijd op de tweede lentedag, die vooral bruiste van gezelligheid, had ook geen betere start kunnen hebben. Het KNMI noteerde een temperatuur van bijna 20 graden Celsius. Het was windstil en droog. De baan verkeerde met zijn strakke fairways en mooie greens in een toppositie.

Dat was exact zes jaar geleden wel anders toen de allereerste Mixed Friday ook op 22 maart met een Texas Scramble Stableford werd gespeeld. Een snijdende vrieskou teisterde toen het deelnemersveld. Het Drontens Drupje moest de spelers toen vooral van binnen verwarmen; nu was er naast dat traditionele drankje ook witte wijn, water en een sapje dat in de baan werd geserveerd, evenals een spies vol heerlijkheden en een balletje gedrenkt in een smaakvolle pindasaus.

De wedstrijdcommissie had zich na al die jaren laten verleiden om nieuwe elementen aan het doorgaans toch al attractieve programma toe te voegen. Zo wordt een aantal Mixed-wedstrijden dit jaar voor het eerst ook over twee banen gespeeld. Er wordt bovendien nauw samengewerkt met de baan van de Openbare Golfclub Dronten en is er voor de meerronde-wedstrijd een hoofdprijs van een jaar lang gratis op de baan van de buurman spelen voor mensen die aan minimaal vijf van de zeven te spelen wedstrijden meedoen.

Sportief vielen op deze eerste wedstrijddag een aantal hoogtepunten te noteren. Bert Wierda miste op minder dan drie centimeter op hole 15 een hole in one (linker foto midden) en zoon Bas liet op hole 9 een eagle noteren (foto midden)  met een afslag van zo’n 270 meter. Op hole 16 had gastspeler Jeroen Duiker minder geluk. Zijn bal bleef na twee slagen op 3 centimeter van het putje steken (foto rechts) en miste daardoor een fraaie eagle.

De winnaar van de wedstrijd was de flight met Chris van den Brand, Martijn Broekman, Esmiralda Broekman-Duivenbode en Maarten Uhlenbeck. Zij hadden een score van maar liefst 56 Stablefordpunten waar de laagste flight bleef steken op 35 punten. Teamcaptain Chris van den Brand was danook zeker niet ontevreden over de prestaties van zijn speelgenoten. De kracht van het spelletje is in zijn ogen de synergie die het genereert. Hij roemde tenslotte nadrukkelijk het werk van de greenkeepers die voor een perfecte baan hadden gezorgd.

Jan de Vries, bijgestaan door Jeroen van Vliet, treedt ook dit jaar weer op als spreekstalmeester bij de prijsuitreiking. En de uitbaters van De Vier Seizoenen beleefden hun eerste topdag dit jaar. Naast hapjes en drankjes die binnen en buiten werden geserveerd, konden de deelnemers ook gebruik maken van een zeer uitgebreid Mexicaans buffet. Enkele tientallen spelers konden die verleiding niet weerstaan en genoten zichtbaar van de fraaie spijzen.