In

Hijsen van de nationale vlag door de VvE

Algemene Vlaginstructie

De Vereniging van Eigenaren Golf Residentie Dronten volgt de  Vlaginstructie voor Rijksgebouwen. Voor het uitsteken van de Nederlandse vlag vanaf rijksgebouwen geldt een algemene vlaginstructie, die door de minister-president wordt uitgevaardigd. De instructie werd in 1981 vastgesteld en laatstelijk gewijzigd in 2009 naar aanleiding van de viering van  Veteranendag.

Het uitsteken van de vlag gebeurt in principe op onderstaande dagen. Als deze dag op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dan geldt de datum tussen haakjes.

31 januari (1 februari) – BV – Verjaardag van Prinses Beatrix

27 april (26 april) – UV – Koningsdag, verjaardag van Koning Willem-Alexander

4 mei – UV – Nationale dodenherdenking, halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang

5 mei UV – Nationale Bevrijdingsdag

17 mei (18 mei) – BV – Verjaardag van Koningin Máxima

Laatste zaterdag in juni – UV – Veteranendag

15 augustus (16 augustus) – UV – Formeel einde Tweede Wereldoorlog

3e dinsdag in september – UV – Prinsjesdag, alleen in Den Haag

7 december (8 december) – BV – Verjaardag van de Prinses van Oranje

15 december (16 december) – BV – Koninkrijksdag

Op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit.

Bijzondere vlaginstructie

Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals geboorte, huwelijk en overlijden, kan een bijzondere vlaginstructie worden afgekondigd. Tijdens officiële inkomende bezoeken van staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht.

De VvE volgt de bijzondere vlaginstructie.

Bijzondere gebeurtenis: uitvaart

Op verzoek van nabestaanden van leden van de VvE kan op de dag van de uitvaart van leden en gezinsleden de vlag halfstok worden gehangen. De secretaris van de vereniging legt bij communicatie met de familie deze mogelijkheid uitdrukkelijk voor en zal het verzoek altijd opvolgen.

Uit eigener beweging zal de VvE de vlag niet halfstok uithangen.

Andere bijzondere gebeurtenissen

Verzoeken van leden om de vlag bij de ingang van het park uit te hangen worden door het bestuur welwillend in overweging genomen.

 

Vastgesteld, Dronten 8 maart 2019.