DOOR HANS DE JONGH
De wedstrijdcommissie gaat de weerwaarschuwing Code Geel gebruiken bij het bepalen of een wedstrijd vanwege de te verwachten weersomstandigheden al dan niet doorgaat. Aanleiding is de verwarring die 29 april ontstond toen er meer dan 50 mm neerslag viel. Tweeëntwintig spelers hadden zich voor aanvang van de wedstrijd al afgemeld en van de resterende zeventien besloot het merendeel na negen holes te stoppen. Slechts enkelen liepen de 18 holes uit.
De wedstrijdleiding evalueert straks op twee momenten of een wedstrijd bij Code Geel door kan gaan of niet. Het eerste moment is aan het eind van de middag voorafgaande aan de wedstrijddag en het tweede is minstens een uur voor aanvang ervan. In het eerste geval zal de wedstrijdleiding de deelnemers een mail sturen met daarin de mededeling dat het vanwege Code Geel onzeker is of de wedstrijd door kan gaan. Eén uur voor aanvang van de wedstrijd beslist de wedstrijdleiding vervolgens of de weersverwachting het doorgaan van de wedstrijd rechtvaardigt. Die beslissing wordt in een mail bekendgemaakt.
Code Geel wordt door het KNMI het vaakst gemeld. Die kan worden afgegeven bij regen, sneeuw en gladheid, onweersbuien, windstoten, temperatuur, zicht en wind. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten. Code Geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven en de zekerheid is minstens 60 procent, meldt het weerinstituut op haar website. Een code-geelwaarschuwing wordt op provincie-niveau uitgegeven waarbij vaak in de begeleidende tekst ook nog delen van de betreffende provincie worden aangegeven, bijvoorbeeld: rond het IJsselmeer.