In VvE
TEKST EN FOTO’S HANS DE JONGH

Dirk de Haan, een prominent lid van de commissie Natuur & Milieu van de Golfresidentie, is koninklijk onderscheiden. De onderscheiding werd hem in de raadszaal van het stadhuis uitgereikt door burgemeester Aat de Jonge. De koninklijke hulde viel Dirk de Haan ten deel tijdens de traditionele lintjesregen vanwege zijn onbaatzuchtige inzet voor het milieu. De burgemeester noemde hem in dat opzicht treffend een ‘natuurtalent’. Naast zijn lidmaatschap van de commissie Natuur & Milieu op de Golfresidentie is hij ook een lid van de provinciale afdeling van deze organisatie.

Dirk was geenzins voorbereid op de plechtigheid toen hij vanmorgen van huis ging. Ergens in het veld in Swifterbant werd hem verteld dat hij op het stadhuis werd verwacht. Daar zat een volle zaal genodigden, onder wie de voltallige Natuur & Milieucommissie van de Golfresidentie, om er getuige van te zijn hoe hij werd gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde tijdens een ontspannen bijeenkomst waar burgemeester Aat de Jonge Dirk op humoristische wijze ook nog testte op zijn kennis van vlinders en libellen.

Dirk de Haan werd in 1980 tijdens een rondleiding op Terschelling ‘gegrepen door de natuur’, zoals de burgemeester dat omschreef. Hij volgde de avondopleiding natuurgids IVN, het instituut voor natuurbescherming en educatie en is inmiddels bijna veertig jaar boswachter en natuurgids. Hij bekleedde het voorzitterschap van het IVN in Dronten maar ook op landelijk niveau. Op de Golfresidentie is hij mede-oprichter van de commissie Natuur & Milieu waar hij zich met name inzet voor een goed milieu op en rond de golfbaan.

Dirk is ook actief voor Natuurmonumenten, is bestuurslid van de Orchideeënhoeve, was coördinator van de internationale orchideeënshow in het Limburgse Arcen en is voor vrijwilligers en wetenschappers een vraagbaak op het gebied van de orchus. Hij is bovendien lid van de Vlinderstichting en in Dronten mede-oprichter van de werkgroep Fair Traid. “In alle opzichten dus een natuurtalent”, aldus de burgemeester. Als zoon van een slager uit Kortenhoef koos Dirk aanvankelijk voor een heel andere kant: hij werd ICT’er en schopte het tot projectmanager bij de toenmalige PTT.

FOTO’S

Burgemeester Aat de Jonge speldt Dirk de Haan zijn koninklijke onderscheiding op en test diens parate kennis van vlinders. Onder een groepsfoto van de drie Drontenaren met hun familie die in het raadhuis werden onderscheiden.