In Golf Residentie Dronten, VvE

Je bent aan de telefoon en kijkt naar buiten en daar ontdek je, jawel een flinke slang van een meter lang in je vijver. Het overkwam Atie Schenk die dikwijls in hun prachtige tuin aan het werk is langs hole 18, maar gelukkig was ze nu binnen. Hoe kom je van zo’n beest af? Atie heeft de dierenambulance gebeld en die wilden de slang wel komen halen. Maar dat duurde uiteindelijk nog een paar uur voordat ze arriveerden. Tot die tijd had Atie maar één gedachte, dat beest in gaten houden zodat de dierenambulance hem straks kan terugvinden. Na een paar uur was het zover, de slang was inmiddels in de hedra geklommen en daar heeft een dappere medewerker hem uitgepeuterd en meegenomen.

Wat een verhaal. Atie zal in het vervolg nog wel eens goed om zich heen kijken alvorens tussen de planten aan het werk te gaan.

De Ringslang (Natrix helvetica) De ringslang is een watergebonden slang. Hij heeft ronde pupillen, gekielde schubben en twee duidelijke gele en zwarte vlekken achter de kop. Het is de grootste slang in Nederland (tot 1,20 m). Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. Om aan belagers te ontkomen kan de ringslang zich schijndood houden. Hierbij draait hij zich in kronkels op zijn rug, laat zijn bek schuin open hangen met de tong eruit en draait zijn pupillen weg. Ook smeert de slang zijn belager onder met een extreem stinkende substantie uit zijn cloaca. De slang komt op meerdere plaatsen in Nederland voor. De ringslang is vooral aanwezig in drie min of meer gescheiden kernen die in een ruim gebied rondom het IJsselmeer liggen. De belangrijkste populaties bevinden zich in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland.

Veilig opgeborgen bij een lachende dierenambulance medewerker die geen angst kende voor dit ongewone stukje natuur, dit is ook GOLF RESIDENTIE.

Foto’s familie Schenk