In Golfclub
TEKST EN FOTO HANS DE JONGH

Ed Visch en Arie van der Graaf hebben vanmorgen namens respectievelijk de golfclub en de Vereniging van Eigenaren de golfbaan heropend. Die is zo’n twee maanden dicht geweest als gevolg van de corona-uitbraak. Het kabinet stemde er vorige week mee in dat vandaag de golfsport wordt hervat. Daarbij moest aan een aantal strenge voorwaarden worden voldaan. Die staan beschreven in een protocol dat vrijdag verrassend snel werd goedgekeurd door de gemeentelijke autoriteiten en de Veiligheidsregio. 

Het heropenen van de baan, waar ook de Drontenaar aandacht aan besteedde,  was een bescheiden, euforisch moment zonder publieke belangstelling. Greenkeepers hadden eerder vanmorgen al alle attributen teruggeplaatst op afslagplaatsen en holes. Op de holes wapperen nu nieuwe, blauwgekleurde vlaggen met het logo van de Golfresidentie erop. De holevlag is vervangen omdat de vorige niet altijd goed zichtbaar geweest zou zijn. De vlaggenstok mag vanwege de nieuwe regels in het spel niet meer worden aangeraakt.

Op veel plaatsen is de golfsport vandaag hervat. Dat geldt ook voor de Openbare Golfclub Dronten en andere ons omringende banen. Niet alle clubs slaagden er overigens in om het protocol op tijd goedgekeurd te krijgen. Daarin staan de voorwaarden waaraan baaneigenaren, clubs en spelers moeten voldoen. De overkoepelende organisatie, de NGF, had er eerder al op aangedrongen om de golfsport te hervatten. De schade vanwege de sluiting bij vooral commerciële banen loopt in de tientallen miljoenen euro’s.