In Golfclub

TEKST HANS DE JONGH

Jurrian van der Vaart, voormalig golfprofessional die zowel op de Europese als de Amerikaanse Tour zijn sporen heeft verdiend, wil de golfbaan van de Golfresidentie aantrekkelijker maken door onder meer meer water in het spel te halen. Van der Vaart, die tegenwoordig als golfbaanarchitect verbonden is aan het bureau Infinity Variety Golf Holland, kent onze baan op zijn duimpje sinds hij enige tijd geleden er een aantal maanden een stageperiode doorbracht als greenkeeper.

Hij noemde maandagavond, tijdens een door de Vereniging van Eigenaren georganiseerde digitale informatieavond, Dronten een ledenbaan en een vreemde eend in de bijt vanwege de intieme connectie die de spelers met de baan hebben. Uitgangspunt van zijn beleid zou zijn dat een baan speelbaar moet zijn voor alle niveaus, goed zichtbaar moet zijn, strategische bunkerposities moet hebben en eenvoudig in onderhoud moet zijn. “Als iemand een streep moet noteren is dat een fout van de ontwerper”, betoogde hij.

Van der Vaart vond de bunkers van de Golfresidentie niet in alle gevallen een ideale locatie hebben. “Ze zijn ook wat weggevlakt en missen een bunkerface”, vond hij. Als voorbeeld gebruikte hij hole 8 waar twee greenbunkers liggen. Hij zou die tenminste zo’n tachtig meter ervoor willen leggen om het spel voor iedereen aantrekkelijker te maken. Hij vond verder de rough erg nat en zou met meer gevarieerde beplanting een indrukwekkender parkachtig gevoel willen creëren.

Van der Vaart, die samen met baanarchitect Frank Pont zo’n twee jaar geleden de omkeerbare spraakmakende The Links Valley in Ermelo bouwde, pleitte ervoor om de waterpartij van hole 7 (foto) veel meer in het spel te betrekken zodat water daar een echte rol gaat spelen. De situatie zoals die nu is vond hij allesbehalve aantrekkelijk. Ook de bunkerpositie zou daar veel strategischer opgezet kunnen worden.

De digitale informatie-avond van de VvE was voor de golfclub een testcase. De golfclub gaat de algemene ledenvergadering in november eveneens digitaal houden. Huijbregts Automatisering uit Dronten wordt ingehuurd voor de verbindingen. Verschil met nu is dat alleen het bestuur dan in een studio zit. Nu waren er zo’n twintig belangstellenden in De Vier Seizoenen toegelaten. Gemiddeld volgden zo’n 40 andere bewoners van het golfpark de vergadering met behulp van Zoom software.