In Golfclub

De Stentor besteedde in 2013 in een opvallende reportage uitgebreid aandacht aan het kraai-incident op onze baan.

DOOR HANS DE JONGH

Ruim elf jaar nadat een kraai voor het eerst golfballetjes van spelers uit onze baan meepikte, herhaalde dit incident zich donderdagmiddag op hole 6. Voor de ogen van een vierbal ging een hondsbrutale kraai er met het golfballetje van Arjen van der Meij vandoor. Die liet het er niet bij zitten, holde achter de vogel die zijn balletje stevig tussen de kaken geklemd hield aan, waarop de kraai het balletje alsnog liet vallen en daarop snel het hazenpad koos.

In de eerste helft van 2013 was het een ware plaag. Na een aanvankelijk vertederend begin verdwenen er in de weken erna op deze manier honderden balletjes. Een groot deel ervan werd later teruggevonden bij een veehouder aan de overzijde van de Biddingringweg. De buit werd er door de kraaien in de weilanden verzameld totdat het ook de boer opviel dat er wel heel veel golfballetjes lagen. Het regionale dagblad De Stentor schreef erover en een fotografe slaagde er zelfs in de diefstal op beeld vast te leggen.

Uit onderzoek kwam destijds naar voren dat dit verschijnsel uniek was in ons land. Wel was bekend dat er in Zuid-Afrika ook golfballetjes werden meegenomen door kraaien. De stichting Sovon Vogelonderzoek, gevraagd naar het waarom, zei toen te veronderstellen dat kraaien een balletje als een speeltje zien om het uiteindelijk in een nest te (ver)stoppen. Het stelen stopte destijds overigens even onverwacht als het begonnen was. Vijf jaar later werd nog één keer een kraai gespot die met een bal over de baan vloog.

Voor een speler wiens balletje door een kraai wordt meegenomen geldt overigens de outside agency regel (18-1) van de Rules of Golf. Dat betekent dat er geen straf volgt “als het bekend of praktisch zeker is dat de bal door een outside agency is bewogen”. De bal mag dan worden teruggeplaatst. In het geval van Arjen van der Meij was die vraag evenwel niet aan de orde. Hij speelde Texas Scramble en moest zijn bal oprapen om vanaf de verst geslagen bal het spel voort te zetten.