Baanstatus vanaf 09:00uur

Baan

Qualifying

Hole 1 T/m 9

Hole 10 T/m 18

Buggy’s

Trolleys

Drivingrange

Puttinggreen

Zomergreens

Datum

21/04/2024
Aanvullende Informatie

4 mm regen, baan erg nat, met trolleys graag met zorg door baan gaan. Geen buggys, ook NIET op pad. Door werkzaamheden Tennet is hole 7 ingekort. Vanwege aanhoudende regen liggen er nog takken van snoeien in baan.
Baansluiting

zondag 21 april: NGF competitie Dronten 2 Heren 27h+36h Hole 1 gesloten van 08:28 tot 15.56 en hole 10 van 10.04 tot 17.48 uur

Golfregels van R&H-cie voor robotmaaier

Ook duiding door SBA

Een grasmaaier, dus ook de robotmaaier, is volgens de definitie een ‘outside agency’. Met name is dit van belang bij R18 (stilliggende bal bewogen) en bij R19 (bal in beweging van richting veranderd of gestopt). R20 is met de voorgaande regels nauw verbonden (Opnemen, droppen en plaatsen; spelen van de verkeerde plaats).

Het is duidelijk dat als een stilliggende bal wordt bewogen door een outside agency (hier dus de robotmaaier) deze dient te worden teruggeplaatst. Dit is uiteraard zonder straf. Van een afstand van 100 meter kan het onduidelijk zijn of de bal door de maaier van zijn plaats is gedrukt. Bij twijfel hierover mag u de bal dus niet terugplaatsen. U weet dan immers niet waar die bal lag. Dus dan spelen zoals de bal ligt. Heeft u geen twijfel dat de bal is verplaatst dan moet u de bal terugplaatsen. Indien u dat niet doet dan speelt u van de verkeerde plaats (R20-7) en loopt u 2 strafslagen op bij strokeplay en verlies van de hole bij matchplay.

Wat voor complicaties zijn er nog meer?

U heeft niet gezien dat de bal is bewogen maar een andere speler heeft dat wel gezien en meldt later aan de wedstrijdcommissie dat u van de verkeerde plaats hebt gespeeld. Hier is gelukkig niets aan de hand. Decision 18-1/3 geeft aan dat als een speler niet op de hoogte is van het feit dat zijn bal was bewogen en hij een slag deed er geen sprake is van een overtreding.

U heeft gezien dat de bal is bewogen door de maaier maar u weet niet precies waar de bal lag op dat moment. R18-1 zegt dat u moet terugplaatsen. Maar waarnaartoe? R20-3c zegt dan dat u moet droppen op de plek zo dicht mogelijk bij de plaats waar de bal vermoedelijk lag.

De bal is ingesneden door de messen van de maaier. Wat nu? R5-3 geeft uitkomst. Als de bal onbruikbaar is geworden mag u deze vervangen. Een bewegende bal kan ook geraakt worden door de maaier. Dit heet “Rub of the green”. R19-1 geeft hier de uitkomst. Gewoon de bal spelen zoals die ligt. Het kan soms meezitten maar ook tegenvallen. Gewoon accepteren en doorspelen.

Uw bal komt op de maaier en de maaier neemt de bal mee. 

Ook hier geeft R19-1a de oplossing. U dropt de bal, of als de bal weg is een vervangende bal, op de plek waar de bal in de bewegende maaier tot stilstand kwam.

Kortom als u deze regels volgt kunt u het niet fout doen.

Mocht u nog vragen hebben kunt u ze altijd stellen via rhcie@golfresidentie.nl

Ook SBA, het bedrijf dat de baan in onderhoudt heeft, heeft een protocol gemaakt. Daarin wordt met name toegelicht op welke manier je als speler moet omgaan met het onbemande voertuig.