In

Sinds 1 januari 2022 geldt een registratieplicht voor landbouwvoertuigen en overige voertuigen. Lees hier wat dit betekent voor voertuigen op golfbanen, waaronder golfkarren, zitmaaiers en paragolfers.  

Sinds 1 januari 2022 geldt er een registratieplicht voor landbouwvoertuigen en overige voertuigen. Na een registratie van een voertuig kan een kentekenplaat worden aangevraagd. Zonder registratie en kentekenplaat mag een voertuig niet de openbare weg op. Het begrip ‘openbare weg’ is veelomvattender dan menigeen weet. Een eigen terrein met open toegang (van bijvoorbeeld een golfbaan) wordt bijvoorbeeld ook gezien als openbare weg. Ons park heeft dus openbare wegen waar men gebruik van maakt als de golfer naar hole 1 of 10 rijdt met diens golfkar.

Het advies eind 2021

De NGF en Stichting Handicart hebben eind 2021 geadviseerd om, in afwachting van verdere ontwikkelingen, alle onderhoudsmachines, -voertuigen en golfkarren die nog niet op kenteken waren gezet, vóór 1 januari 2022 te registreren. Een van de redenen hiervoor was dat de registratie in 2021 veel gemakkelijker en goedkoper was dan na 31 december 2021. Destijds is ook geadviseerd om bij de registratie van golfkarren te vermelden dat dit onder protest gebeurt.

Registratie na 1 januari 2022

Op 1 januari 2022 is de ‘conversieperiode’ afgelopen. Bij registratie na 1 januari 2022 (ga hiervoor naar de website van RDW) is een keuring op een keuringsstation van de RDW nodig. Dat kost minimaal 140 euro. Het is onduidelijk of alle golfkarren door de keuring komen in verband met ontbreken lampen, knipperlichten enz. Ook bij registraties na 1 januari 2022 adviseren wij om bij de registratie van golfkarren te vermelden dat dit onder protest gebeurt.

Boetes?

Op 23 december 2021 is bekendgemaakt dat de politie tot 1 juli 2022 geen boetes zou uitdelen voor (land)bouwvoertuigen en rijdend werkmaterieel (MMBS) zonder kentekenbewijs. De coulance gold alleen voor de handhaving op de registratieplicht. Een (land)bouwvoertuig moet op de weg bijvoorbeeld nog steeds wel voldoen aan de verzekeringsplicht. Meer informatie over de coulanceregeling was geplaatst op de website van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Regeling kentekens en kentekenplaten

Artikel 7

Bij motorrijtuigen op meer dan drie wielen, met uitzondering van bromfietsen, landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines, moeten de kentekenplaten zijn aangebracht aan de voor- en achterzijde van het motorrijtuig op de daartoe bestemde plaats.

Bij bromfietsen, landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines moet de kentekenplaat zijn aangebracht aan de achterzijde van het motorrijtuig op de daartoe bestemde plaats.

Golfkarren verzekeren?

Voertuigen als caddy’s, grasmaaimachines, golfkarren die niet van Stichting Handicart zijn, werkbuggy’s en tractoren dienen apart te worden verzekerd. Deze zijn sinds 1 januari 2021 niet meer meeverzekerd onder de collectieve bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van de NGF.

Verzekering is verplicht. Dit wordt door de RDW bewaakt, en je krijgt van hen een melding indien de golfkar (nog) niet verzekerd is.

Gebruikt u de golfkar op een golfterrein, uw eigen erf of landbouwgrond? Sinds 2022 wordt een golfkar geclassificeerd als een landbouwvoertuig, wat betekent dat het geregistreerd moet worden bij het RDW en voorzien moet zijn van een landbouwkenteken.

Conclusie:

Zonder registratie en kentekenplaat mag een voertuig niet de openbare weg op.

Sinds 1 januari 2022 geldt er een registratieplicht voor landbouwvoertuigen en overige voertuigen (waaronder de golfkar).

Voertuigen als caddy’s, grasmaaimachines, golfkarren die niet van Stichting Handicart zijn, werkbuggy’s en tractoren dienen apart te worden verzekerd.

Na registratie bij RDW is verzekering verplicht. Van de RDW krijg je een melding, indien de golfkar (nog) niet verzekerd is.

Bij bromfietsen, landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines moet de kentekenplaat zijn aangebracht aan de achterzijde van het motorrijtuig op de daartoe bestemde plaats.

Verzekeren kan o.a. bij AON of Veenstra & Jong Assurantiën (https://www.detractorverzekering.nl/golfkar-verzekeren/).