In Golfclub

TEKST EN ARCHIEFFOTO HANS DE JONGH

Joop Siemer is afgelopen maandag overleden. Hij is 87 jaar geworden. Tot voor een aantal jaren geleden was hij nog een actief lid van de golfclub. Per 2021 zegde hij z’n lidmaatschap op. Fysiek werd het steeds moeilijker voor hem. “Het is goed zo”, staat boven het overlijdensbericht. De uitvaart vindt zaterdag in besloten kring plaats.

Joop, die samen met zijn echtgenote Nanda tot de eerste bewoners van de Golfresidentie behoorde, was een begenadigd keramist. Hij werkte in de keramische industrie en noemde zijn belangstelling voor kunst ooit “een uit de hand gelopen hobby”. Die zou hem zijn leven lang ook beroepsmatig bijblijven. Keramiek liep als een rode draad door zijn leven.

Joop beoefende ook de schilderkunst. Hij volgde lessen bij de Amsterdamse kunstschilder Herman Hollewand (onder andere bekend van de Apocalyps). Ook in zijn doeken spelen heldere kleuren vaak een belangrijke rol. Joop Siemer was steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden om zijn schilderijen te combineren met keramiek.

In een interview met de Fore vertelde hij in 2016 dat het zijn streven was dat iedereen die zijn kunstwerken aanschouwde daar vrolijk van werd. Hij gebruikte (daarom?) vooral veel frisse kleuren. Bekend waren zijn Paradijsvogel en de Portugese Haan waar kleur en vormgeving allesbepalend waren.