In Golfclub

Gerben de Kievit, met op de achtergrond de besneeuwde flanken van de Alpe d’Huez.

TEKST HANS DE JONGH | FOTO NATHALIE DE KIEVIT

Nog een vol etmaal en dan is de start van Alpe d’HuZes, het jaarlijkse spektakelstuk van het Koningin Wilhelmina Fonds dat zich afspeelt op de besneeuwde flanken van de Alpe d’Huez. Het moet miljoenen euro’s opbrengen voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van kanker.

Gerben de Kievit, hoofdgreenkeeper van de Golfresidentie, doet daar op persoonlijke titel aan mee en heeft zich de afgelopen maanden intensief voorbereid op deze helse onderneming. Hij gaat de uitdaging aan om de uit de Tour de France bekende Alpe d’Huez zes keer te beklimmen en wordt daarvoor door een vriendengroep, collega’s en familieleden gesponsord.

Ook de golfclub van de Golfresidentie heeft daar met maximaal € 600 een stevige bijdrage aan geleverd. De voorbereidingen waren voor Gerben niet mals. In totaal heeft hij zo’n 2500 kilometer fietstraining in de Limburgse heuvels achter de rug naast de vele uren lichaamstraining. Het kostte hem behalve een zware fysieke inspanning ook zo’n 15 kilo aan netto gewicht.

Gerben wordt in Frankrijk gesteund door zijn vaste vrienden en zijn echtgenote Nathalie die zelf probeert de top van de scherprechter uit de Tour lopend te bereiken. “Geen woorden maar daden”, heet het team dat hem begeleid in zijn strijd tegen wat Gerben eerder “die vreselijke ziekte” noemde nadat een 31-jarig nichtje aan baarmoederhalskanker overleed.

Vandaag heeft hij voor het eerst een korte klim gemaakt naar de hellingen van de Pic Blanc die donderdag het decor vormen van zijn poging om die zes keer te bedwingen. De Alp, die in de Ronde van Frankrijk vooral Nederlandse successen genereerde,  heeft een hoogte van 1860 meter en telt 21 haarspeldbochten.

Samen met Gerben zijn daar de afgelopen dagen duizenden Nederlanders neergestreken om een ongekende sportieve prestatie neer te zetten in een actie van het Koningin Wilhelmina Fonds onder het motto Opgeven is geen optie. Gerben is maandagavond in Frankrijk aangekomen, logeert in een appartement op de top en probeert vooral ontspannen naar het grote moment toe te leven.

Donderdagmorgen om half vier fietst hij voor het eerst en zonder twijfel vol adrenaline naar beneden waar om half vijf het officiële startsein wordt gegeven. De weersvooruitzichten zijn goed. Dat betekent dat hij zo’n anderhalf uur nodig heeft om de top te bereiken. Hij zal zes keer naar boven moeten fietsen voordat hij z’n missie heeft volbracht.

“Ik voel me goed, natuurlijk is het spannend maar ik denk dat ik een goeie voorbereiding achter de rug heb en vol vertrouwen aan die missie kan beginnen. Ik word gesteund door veel mensen die me dierbaar zijn; bovendien weet ik waar ik het voor doe. En inderdaad: Opgeven is geen optie meer”.

Wie Gerben wil steunen kan dat doen via de website Opgevenisgeenoptie.nl