In Golfclub
DOOR HANS DE JONGH

Een kortsluiting in een verdeelstation in Lelystad waardoor het verkeer op veel plaatsen in Dronten tot stilstand kwam, heeft ook de VSO-wedstrijd op onze golfbaan voortijdig beëindigd. De flights die zich op dat moment voor de 13 holes wedstrijd van de VSO-cup in de baan bevonden werd te verstaan gegeven dat de wedstrijd was stilgelegd. Met name op de holes 5, 6 en 7 was een dusdanig gevaarlijke situatie ontstaan van laaghangende elektriciteitsdraden dat de Veiligheidsregio doorspelen onverantwoord vond.

Veel deelnemers aan de wedstrijd die zich in de gevaarlijke zone bevonden waren zich, om een van hen te citeren, rot geschrokken door gezakte elektriciteitsdraden hetgeen gepaard ging met veel lawaai maar ook met een penetrante geur. Hoewel doorspelen ook praktisch niet meer mogelijk was duurde het even voordat voor iedereen duidelijk werd wat er exact aan de hand was. Op de holes 5, 6 en 7 ontstond een rookontwikkeling; kort daarna reden brandweer- en politieauto’s af en aan waarna ook in de baan duidelijk werd dat er iets ernstigs moest zijn gebeurd.

Volgens wedstrijdleider Jeroen van Vliet was het gelukkig vrij snel duidelijk dat zich geen persoonlijke ongelukken hadden voorgedaan en dat iedereen met de schrik was vrijgekomen. Omdat de Veiligheidsregio de laaghangende bedrading als een gevaarlijk veiligheidsrisico bestempelde, werd een deel van de baan letterlijk hermetisch afgesloten. Politiemensen sommeerden nieuwsgierigen op grote afstand te blijven en hulpdiensten de ruimte te geven om hun werk te doen. Al snel bleek dat ook de elektriciteitsvoorziening in een aantal woningen niet meer functioneerde nadat in de meterkasten hoofdzekeringen waren doorgeslagen.

Eric van der Velden heeft vervolgens op verzoek van de wedstrijdleiding alle flights in de baan benaderd om hen mee te delen dat de wedstrijd was stilgelegd. Een maatregel die voor zover bekend in het 25-jarig bestaan van de golfclub niet eerder is genomen en onder de deelnemers voor verwarring zorgde. De gevolgen van de kortsluiting in het verdeelstation in Lelystad waren daarna op het terras van De Vier Seizoenen het onderwerp van gesprek en steeds meer informatie over oorzaak en gevolg sijpelde binnen dankzij de nieuwsvoorziening van diverse nieuwssites in en buiten de provincie.

Het werd daardoor ook duidelijk dat niet alle deelnemers van de wedstrijd nog veilig naar huis konden. Veel wegen richting Lelystad en Kampen waren door de Veiligheidsautoriteit gesloten omdat de laaghangende elektriciteitsdraden in de verre omgeving een gevaar voor ieders veiligheid konden zijn. Uiteindelijk is het toch iedereen gelukt om in de loop van de avond thuis te komen nadat rond kwart voor acht ’s avonds wegen als de Biddingringweg, Dronterweg en Rietweg weer werden geopend of andere routes werden omgeleid.

Wedstrijdleider Jeroen van Vliet zei dat de 13-holes wedstrijd om de VSO-cup mogelijk op een ander moment wordt gespeeld; hij refereerde er bovendien aan dat het de derde keer was dat deze wedstrijd niet kon doorgaan. De eerste keer werd de wedstrijd afgelast vanwege een overvloed aan neerslag, de tweede keer vanwege een hittegolf en nu de gigantische elektriciteitsstoring. Mark Onderdijk van sponsor VSO-makelaars en taxateurs bood een hapje en een drankje aan om de teleurstelling van het afgelasten van de wedstrijd enigszins te verzachten.

Bij de foto’s: Het verdeelstation in Lelystad waar de explosie plaatsvond. (foto NOS-Journaal).  Op hole 5, 6 en 7 ontstond een rookontwikkeling door de laaghangende elektriciteitsdraden. Brandweerwagens, politie en andere hulpdiensten reden af en aan en zetten het gevaarlijke gebied voor spelers en belangstellende bewoners af.

 

.