In Clubhuis, Golfclub

TEKST EN FOTO HANS DE JONGH

Thomas Luitjens (15) die in de keuken van De Vier Seizoenen een bijbaantje heeft, zamelt geld in voor het Koningin Wilhelmina Fonds door op de flanken van de Alpe d’Hues de 5000 deelnemers van de jaarlijkse monstertocht Alpe d’Huzes fysiek te ondersteunen. Thomas doet mee met de actie Flevoland Fietst Tegen Kanker (FFTK) en maakt deel uit van een groep van vijftig scholieren die anderhalf jaar geleden begonnen is met de voorbereidingen.

Alpe d’HuZes is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker, verklaart het organiserende Koningin Wilhelmina Fonds haar betrokkenheid bij de organisatie. Op één dag – dit jaar is dat donderdag 1 juni – beklimmen de deelnemers dan fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Hues.

Thomas gaat met zijn mede-scholieren enkele dagen vóór de grootse manifestatie wel zelf het gevecht aan met deze bekende scherprechter uit de Tour de France door de vermaarde hellingen van de Pic Blanc te bedwingen en de 21 genummerde haarspeldbochten met een gemiddeld hellingspercentage van 7.9 te leren kennen. Op een van die plaatsen gaat hij de deelnemers van eten en drinken en andere ondersteuning voorzien.

Thomas doet mee met de actie Flevoland Fietst Tegen Kanker omdat hij zijn opa aan die ziekte heeft verloren. Hij hoopt daarmee “andere mensen dit grote verdriet te kunnen besparen”, zegt hij. Het project waar zes scholen uit de provincie aan meedoen geeft hem de kans om op te staan tegen kanker. “Als FFTK halen wij geld op om kanker de wereld uit te krijgen zodat mensen niet meer aan deze ziekte hoeven te sterven”, vertelt Thomas in zijn flyer die ook in De Vier Seizoenen wordt verspreid.

Sinds zijn aanmelding doet Thomas Luitjens, leerling van het Aurum College in Lelystad, wekelijks een paar uur aan conditietraining. Fietsen staat daarbij centraal. Hij vindt meedoen aan de actie bovendien goed voor zijn persoonlijke ontwikkeling. “Je bent in de voorbereiding altijd bezig om elkaar te helpen. Dat spreekt mij erg aan en daar voel ik me gelukkig bij”, motiveert hij. De leerlingen blijven een week in Frankrijk en slapen in tentjes.

In 2019 deed Gerben de Kievit, de hoofdgreenkeeper van de GRD die juist vorige week vertrok, met succes mee aan de Alpe d’Huzes. Hij wilde op die manier zijn eigen strijd aangaan met “die vreselijke ziekte” onder het motto “Niets doen is geen optie” en fietste toen ruim € 10.000 bij elkaar. Ook Thomas hoopt met zijn actie financieel te kunnen bijdragen aan het goede doel. Wie hem daarbij wil helpen kan een bijdrage storten via https://www.crowdfundingvoorclubs.nl/fftk/donation/fftk23-aurum-college/supportpage/956