In Golfclub

De regen van de afgelopen periode heeft zijn sporen in de baan duidelijk nagelaten.

TEKST EN FOTO HANS DE JONGH

“De grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen maanden is nadrukkelijk wel de oorzaak van het achterstallig onderhoud in de baan”. Met die opmerking pareert projectmanager Rick van den Beuken van SBA Golf & Groen bv de kritiek van een van de leden op de toestand van de golfbaan. “Fairways en aprons zijn niet van de semi rough te onderscheiden en de greens zijn al twee maanden een drama”, doet betrokkene in een eind mei geschreven brief zijn beklag aan het bestuur van de golfclub.

De schrijver zegt ook regelmatig op Harderwold en de Nunspeetse te spelen “maar daar liggen de banen er wel strak bij. Waarom hier niet? Dat het geregend heeft vind ik geen excuus. Daar hebben andere banen ook last van gehad”. Rick van den Beuken legt in zijn antwoord uit dat die regen juist wel de oorzaak van alle ellende is vanwege de klei-ondergrond van de baan. “Het Rijk van Nunspeet heeft zand als ondergrond en Harderwold een combinatie van zand en klei”. In beide gevallen is de baan daar zeer waterdoorlatend en daardoor wel toegankelijk voor machines, concludeert Rick.

“De Golfresidentie”, schrijft hij verder, “ligt op een ondergrond van zware klei waardoor de baan bij hevige en langdurige regenval slecht begaanbaar is. Nu dan eindelijk een periode met droog en zonnig weer is aangebroken kunnen we de golfbaan weer netjes maaien waardoor de presentatie weer is zoals u mag verwachten”. Rick voegt eraan toe dat sinds kort de fairways jaarlijks worden belucht en voorzien worden van een laagje zand. Ook de greens zijn behandeld en bezand “maar door een koud en nat voorjaar was er weinig herstelgroei”.