In Golfclub

DOOR HANS DE JONGH

Tijdens de harde lockdown die het demissionaire kabinet zaterdagavond tijdens een persconferentie heeft afgekondigd, blijft golfen mogelijk. De Nederlandse Golf Federatie heeft laten weten blij te zijn met deze uitzondering. Clubwedstrijden en oefenrondjes zijn overigens alleen nog toegestaan in flights van twee.

In de strijd tegen de oprukkende, uiterst besmettelijke omikronvariant van het coronavirus heeft het kabinet het land voor minimaal drie weken op slot gedaan maar uitzonderingen gemaakt voor een aantal sectoren. Buitensporten is er daar een van en daar valt de golfsport ook onder.

De restricties die gemaakt worden betreffen vooral het aantal spelers. Golfen is vanaf zondag 19 december alleen toegestaan in flights van maximaal twee personen. Jeugd onder de 17 jaar daarentegen mag wel in flights van meer personen spelen. Flights van vier personen die bestaan uit twee volwassenen en twee jongeren mogen niet.

De horeca gaat in de harde lockdown helemaal dicht. Dat geldt ook voor De Vier Seizoenen. Golfbaanhoreca mag echter wel bezorgen. To-go faciliteiten zijn ook toegestaan. De toiletten in het clubhuis mogen open blijven. Corona testbewijs, mondkapje en 1,5 meter afstand is dan verplicht.

De NGF zegt het vanzelfsprekend te vinden dat het belangrijk blijft om golfers bij herhaling op de basisregels te attenderen, zoals Was vaak en goed je handen, houdt anderhalve meter afstand en blijf thuis bij klachten. De basisregels helpen, aldus de overheid, aantoonbaar om besmettingen te voorkomen, stelt de NGF.